Jens Stoltenberg

NATO ozbiljno strahuje od Rusije

  • Извор: Sputnjik
  • 18.02.2023. 14:26

Pobjeda Rusije u sukobu u Ukrajini opasnija je za NATO nego rizik od eskalacije, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

"Mnogi se plaše da bi podrška koju pružamo Ukrajini mogla da dovede do eskalacije sukoba. Da budemo jasni – ne postoje opcije bez rizika. Ali će najveći rizik biti ako Putin pobijedi", rekao je Stoltenberg.

On je istovremeno pozvao da se poveća proizvodnja naoružanja i isporuke Ukrajini. Generalni sekretar je formulisao tri "lekcije sukoba u Ukrajini" za NATO.

Prvo, prema njegovim riječima, NATO treba da nastavi da sveobuhvatno podržava Ukrajinu kako bi se spriječilo da Rusija pobijedi.

"To će biti izuzetno opasno za nas", rekao je Stoltenberg. Kao drugo, naglasio je, NATO treba sveobuhvatno da se naoružava, da modernizuje sopstvene snage i jača odnose između evropskih zemalja i SAD, pripremajući se za konfrontaciju sa Rusijom koja se, po njegovom mišljenju, "neće završiti nakon sukoba u Ukrajini" bez obzira na razvoj događaja.

Kao treće, Stoltenberg je pozvao da se jača otpornost zapadnog društva, uključujući bezbjednost infrastrukture, sajber bezbjednost i dominaciju u informacionoj sferi koju u NATO-u nazivaju "suprostavljanjem dezinformacijama".

Ranije je Stoltenberg izjavio da se Alijansa spremala za sukob u Ukrajini od 2014. godine. On je istakao da ruska specijalna operacija „nije promenila Alijansu“, nego da je samo pokazala koliko je značajno jačanje kolektivne odbrane koje je sprovedeno.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.