Neadekvatna ponuda Berlina Namibiji

  • 04.06.2021. 21:56

VINDHOEK - Potpredsjednik Namibije Nangolo Mbumba rekao je danas da nije dovoljna ponuda NJemačke da u narednih 30 godina finansira projekte u Namibiji vrijedne više od milijardu evra kako bi ublažila svoju ulogu u genocidu počinjenom prije više od jednog vijeka u tadašnjoj koloniji.

Govoreći o rezultatima šestogodišnjih pregovora sa NJemačkom koji su zaključeni prošlog mjeseca, Mbumba je rekao novinarima da iznos od 1,1 milijarde evra koju su usaglasile dvije države nije dovoljan.

"To nije adekvatno iznosu odštete prvobitno zatražene od njemačkih vlasti", rekao je Mbumba i dodao da nijedan novčani iznos u bilo kojoj valuti ne može istinski da nadoknati život ljudskog bića.

NJemačka se 28. maja izvinila zbog svoje uloge u pokolju plemena Herero i Nama u Namibiji prije više od stotinu godina i zvanično je prvi put masakr opisala kao genocid.

Više hiljada pripadnika plemena Herero i Nama ubile su njemačke kolonijalne snage između 1904. godine i 1908. godine nakon što su se pobunili protiv njemačke vlasti.

Preživjeli su pobjegli u pustinju, a mnogi su njih su završili u koncetracionim logorima gdje su radili kao robovi i većina je umrla od hladnoće, neuhranjenosti i iscrpljenosti.

Vrhovni lider plemena Herero Vekui Herero odbacio je prošle sedmice dogovor postignut između dvije administracije kao "uvredu" jer nije obuhvaćena i isplata odštete. 

Тагови: