Stalni predstavnik Rusije pri UN

Nebenzja: Amerika i NATO žele da im se zaborave zločini u Avganistanu

 • Izvor: Sputnjik
 • 10.11.2022.21:00

Istrage o zločinima SAD i NATO-a u Avganistanu se ne sprovode zbog grube ucjene Vašingtona, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Generalne skupštine svjetske organizacije.

- Zapad bi volio da svi zaborave na neodgovorne akcije američke i NATO vojske, koje su redovno izvodile neselektivne vazdušne napade na obične Avganistance. Da ne govorimo o noćnim racijama i vansudskim ubistvima civila, uključujući žene i djecu. Inače, o ovome je tek nedavno još jednom pisao Bi-Bi-Si. Nažalost, uprkos izvještajima raznih nezavisnih nevladinih organizacija o gnusnim ratnim zločinima u cilju postizanja pravde i privođenja počinilaca pravdi, istrage nikada nisu sprovedene zbog ucjena Vašingtona - rekao je Nebenzja.

Prema riječima diplomate, "ovakav cinizam nije neka vijest, to je tipičan odnosa za SAD i njihove saveznike prema ratnim zločinima koje su počinili u drugim kriznim tačkama, uključujući Irak, Siriju i Libiju.

- U tom kontekstu, pokušaji zapadnih kolega da ističu samo temu kršenja ljudskih prava koje su počinile de fakto vlasti - izgledaju licemjerno - istakao je Nebenzja.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Emisija: Cirilica, R

  Emisija: Cirilica, R

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 17:50 Slike iz niskih zemalja

  Slike iz niskih zemalja