Predstavnik Rusije pri UN

Nebenzja: "Mirovni plan" Zelenskog smiješan, Kijev nije zainteresovan za pregovore

 • Izvor: Srna
 • 10.02.2023. 09:56

Uslovi koje sadrže "mirovne" inicijative Kijeva očigledno su neprihvatljivi - Moskva je spremna da razmotri prijedloge koji uzimaju u obzir stav ruske strane, ali ukrajinski režim za to nije zainteresovan, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Po njegovim riječima, "mirovni plan" Zelenskog je jednostavno izrugivanje.

- Sve te ukrajinske inicijative, bilo da je riječ o nekakvoj "formuli mira" ili "samitu mira" su očigledne besmislice, usmjerene isključivo propagandni efekat. Uslovi koje sadrže su očigledno neprihvatljivi - ocijenio je Nebenzja.

On je naglasio da je stav Rusije o pregovorima sa Ukrajinom dobro poznat, te da se nije promijenio.

- Mi smo i dalje spremni da razmotrimo ozbiljne prijedloge koji uzimaju u obzir naše prijedloge i situaciju "na terenu". Sada, nažalost, ne vidimo nikakve pretpostavke za to. Ukrajinski režim za pregovore nije zainteresovan - naglasio je Nebenzja.

On je podsjetio na to da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski 30. septembra prošle godine potpisao ukaz kojim se zabranjuju pregovori s ruskim rukovodstvom.

- Ono što je, međutim, još važnije - čak i da Kijev nije to želio, zapadni mentori mu ne bi dozvolili to. Upravo oni s nama vode "proksi rat" do posljednjeg Ukrajinca - dodao je diplomata.

Zelenski je ranije rekao da Kijev ima svoj "plan za postizanje mira" koji se sastoji od 10 tačaka.

Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbjednosti, razmjena zarobljenika po formuli "svi za sve", obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, "povlačenje ruskih snaga", prekid borbenih dejstava.

Rusija je poručila da je plan Zelenskog neprihvatljiv za Moskvu.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.