"Брисел се налази у рукама Вашингтона"

Небензја: Не желим да слушам ритуалне говоре представника ЕУ о Украјини

  • 24.02.2024. 10:50

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је на почетку сједнице Савјета безбједности о Украјини да не намјерава да слуша говоре пријављених европских представника, јер су као "ископирани".

"Налазимо се у препуној сали, мада није само сала пуна већ и списак говорника који нису чланови СБ, а који себе називају министрима иностраних послова европских земаља. Унапред желим да вас упозорим да нећу да слушам ритуалне говоре представника европских престоница. Нека вјежбају своју елоквенцију једни пред другима, износећи своје лицемјерно излагање. У ЕУ, са ријетким изузецима, не постоји земља са независном спољном политиком", казао је Небензја.

У складу са тим, додао је, не постоје ни министри иностраних послова, већ званичници, који се тако представљају.

"Желио бих да вас подсјетим да ниједна држава у ЕУ или на Западу уопште није преузела иницијативу да сазове бар један састанак Савјета безбједности о Гази. Ово експлицитно говори о вашем лицемјерју и двоструким стандардима", нагласио је Небензја.

Према његовим ријечима, сва спољна политика Европске уније је у рукама Брисела, а Брисел се налази у рукама Вашингтона.

"Одговорите ми на реторичко питање: какву додатну вриједност ће имати говори ових званичника који су као копије, изузев могућности да се појаве на телевизијским екранима у својим земљама, изражавајући безусловну, непоколебљиву подршку својим клијентима из Кијева?", упитао је Небензја.

Руски дипломата је примијетио да је у Њујорку присутан и представник Европске уније при УН, који би "могао да говори у име свих".

Украјина као држава не треба да пријети Русији

Украјину је још могуће сачувати у неком облику, али она мора бити мирна и неутрална земља, оцијенио је Небензја.

Додао је да Запад на све начине покушава да на превару увуче земље глобалне већине у своје интриге у Украјини, иако им је јасно да је дискутовање о било чему без Русије бесмислено.

"Русија је спремна да се у Украјини бори до краја, а на Западу је да изабере, да ли то жели или хоће да спаси нешто од те државе. Украјину је још могуће сачувати у неком облику, али то мора бити мирна, неутрална земља, у којој нема дискриминације и русофобије и у којој се не величају нацистички злочинци и из које нема пријетња Русији", нагласио је.

Он је упозорио да ће колективни Запад морати да одговара за оно што је учињено Украјини, а "формулу мира" Владимира Зеленског назвао је "лажном на коју не вриједи губити вријеме". 

Небензја је истакао да је Русији жао Украјинаца, који су послати да гину за геополитичке интересе Запада, напоменувши да је Москва покренула Специјалну војну операцију да заустави рат који је претходно осам година водио режим који је подржавао Запад против цивилног становништва Донбаса, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.