Ruski stalni predstavnik pri UN

Nebenzja: Rusija neće plaćati tuđe račune

  • Izvor: Srna
  • 30.08.2022.10:11

Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja pozvao je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o Avganistanu svoju američku koleginicu Lindu Tomas Grinfild da SAD vrate novac ukraden od avganistanskog naroda, umjesto što pokušava da natjera druge da plaćaju tuđe račune.

Grinfildova je tokom sastanka izjavila da Rusija, navodno, premalo doprinosi finansiranju obnove Avganistana.

- Iz opsežnih spekulacija naših američkih kolega mogao bi se uočiti poziv Rusiji i Kini da plate obnovu Avganistana. Navodno, SAD i njeni saveznici su ti koji sve plaćaju, dok Rusija i Kina samo pričaju u prazno - istakao je Nebenzja.

On je ocijenio da je cinizam ovakvih tvrdnji prosto šokantan.

- Od nas se traži da platimo za obnovu zemlje, čija je ekonomija efektivno uništena dvadesetogodišnjom okupacijom SAD i NATO-a. Umjesto da priznaju sopstvene greške i pokušaju da ih isprave, optužuju nas da nismo voljni da platimo tuđi račun. To je zanimljiv prijedlog - naveo je Nebenzja.

On je poručio "bivšim zapadnim partnerima" da su oni ti koji moraju da plate za svoje greške.

- I, za početak, potrebno je vratiti novac ukraden od avganistanskog naroda. Pomagali smo i pomoći ćemo Avganistanu. I predlažemo vam da se fokusirate na plaćanje računa avganistanskom narodu za 20 godina besmislene okupacije, koja je uništila Avganistan i koja je njen narod stavila na ivicu opstanka - rekao je on.

Nebenzja je naglasio da se ne ne može sve mjeriti novcem, javio je TASS.

- Životi ljudi koji su poginuli tokom vašeg nametanja demokratije u Avganistanu ne mogu se mjeriti novcem, a novac ne može kupiti lojalnost naroda Avganistana, koju su SAD, očigledno, potpuno izgubile - dodao je Nebenzja.