ATV

"Вођени себичном жељом да учврсти доминацију"

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

  • Извор: РТ Балкан
  • 27.09.2023. 09:17

Америчке власти су одлучиле да униште Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи, којој су потребни руски енергетски ресурси, изјавио је стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.

"У стручној заједници се појављује све више доказа да је уништавање Сјеверног тока дјело Вашингтона, који је починио овај нечувен злочин, вођен себичном жељом да учврсти доминацију у Европи, којој су преко потребни руски ресурси", казао је Небензја на сједници Савјета безбједности УН.

Херш: Америка уништила

Херш: Америка уништила "Сјеверни ток" из страха да ће се НАТО чланице окренути Русији!

Како је истакао, ту се не ради о некој врсти "хулиганске шале", већ о терористичком нападу који је погодио међународну инфраструктуру гасовода и изазвао тешке економске и еколошке посљедице за један број држава.

"Не сумњам да ћемо поново чути од наших западних колега да Русија наводно одвлачи пажњу Савјета од озбиљнијих проблема, инсистирањем да се разговара о терористичком нападу на Сјеверни ток. Њихова тактика је једноставна и разумљива - да се одуговлачи што дуже, идеално још годину, двије, три, а онда да констатују да након толико година, истрага више није могућа", указао је.

Небензја је поручио западним земљама да на то не губе вријеме и труд и да су сви такви покушаји осуђени на пропаст.

Руски дипломата је истакао да ће Руска Федерација "наставити да се залаже за објективно и темељно утврђивање свих околности онога што се десило уз обавезно укључивање руских истражних органа и заинтересованих страна, као и привођење правди налогодаваца и извршиоца те саботаже".

"За то ћемо користити сва средства која су нам на располагању, укључујући и Савјет безбједности", нагласио је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм