"Вођени себичном жељом да учврсти доминацију"

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

 • Извор: РТ Балкан
 • 27.09.2023. 09:17

Америчке власти су одлучиле да униште Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи, којој су потребни руски енергетски ресурси, изјавио је стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.

"У стручној заједници се појављује све више доказа да је уништавање Сјеверног тока дјело Вашингтона, који је починио овај нечувен злочин, вођен себичном жељом да учврсти доминацију у Европи, којој су преко потребни руски ресурси", казао је Небензја на сједници Савјета безбједности УН.

Херш: Америка уништила

Херш: Америка уништила "Сјеверни ток" из страха да ће се НАТО чланице окренути Русији!

Како је истакао, ту се не ради о некој врсти "хулиганске шале", већ о терористичком нападу који је погодио међународну инфраструктуру гасовода и изазвао тешке економске и еколошке посљедице за један број држава.

"Не сумњам да ћемо поново чути од наших западних колега да Русија наводно одвлачи пажњу Савјета од озбиљнијих проблема, инсистирањем да се разговара о терористичком нападу на Сјеверни ток. Њихова тактика је једноставна и разумљива - да се одуговлачи што дуже, идеално још годину, двије, три, а онда да констатују да након толико година, истрага више није могућа", указао је.

Небензја је поручио западним земљама да на то не губе вријеме и труд и да су сви такви покушаји осуђени на пропаст.

Руски дипломата је истакао да ће Руска Федерација "наставити да се залаже за објективно и темељно утврђивање свих околности онога што се десило уз обавезно укључивање руских истражних органа и заинтересованих страна, као и привођење правди налогодаваца и извршиоца те саботаже".

"За то ћемо користити сва средства која су нам на располагању, укључујући и Савјет безбједности", нагласио је.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.