Ambasador Rusije u UN

Nebenzja u Savjetu bezbjednosti: Situacija na KiM se pogoršava

  • Извор: Танјуг
  • 19.10.2022. 07:39

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da se bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji pogoršava i da zahtijeva pažnju Savjeta bezbjednosti UN i međunarodne zajednice.

Nebenzja je ocijenio da je Kosovo i dalje glavno žarište tenzija na Balkanu, dok se, kako je rekao, ohrabruje atmosfera mržnje prema Srbima, a zapadne zemlje ponašaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji.

On je na sjednici SBUN dodao da Rusija podržava misiju UN na KiM i istakao da se Rusija zalaže za međusobno prihvatljivo rješenje za Beograd i Prištinu.

"Nastavljaju da pripremaju takozvane alternativne opcije za rešenje situacije u korist Prištine", istakao je Nebenzja i kao primjer naveo nedavni francusko-njemački prijedlog rješenja koji, kako je rekao, postoji da bi Beograd prihvatio Kosovo kao državu.

On je ocijenio da je statusno neutralna pozicija Brisela dovedena u pitanje i podsjetio da je 2013. godine dogovoreno da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

"To bi na prihvatljiv način osiguralo prava Srba koji žive na Kosovu. Ali Priština to odbija da primijeni, tvrdeći da su Srbi najzaštićenija nacionalna manjina u Evropi. U stvarnosti, niko nije ni pokušao da natjera kosovskje vlasti da primjene dogovore, čak ni EU kao medijator", rekao je Nebenzja.

Nebenzja je ukazao da je proces sistemskog narušavanja prava srpskog stanovništva počeo 1999. godine.

"I svih ovih godina smo svjedoci etničkog čišćenja koje se odvija", poručio je Nebenzja.

On je istakao da se broj Srba, nakon više od 20 godina, drastično smanjio južno od Ibra i da su ostale samo male srpske enklave koje, kako je naglasio, ne mogu da brane svoja prava.

Kao primer naveo je da je prije sukoba na KiM u Prištini bilo 40.000 Srba, a sada ih je jedva 1.000.

"Jedina oblast gdje su Srbi u većini je na sjeveru Kosova, ali prištinske vlasti, predvođene (premijerom Aljbinom) Kurtijem, pokušavaju da dostignu nove visine u vršenju pritiska nad Srbima, stvarajući nemoguće uslove za život", naveo je Nebenzja.

On je naglasio da Priština nastavlja sa zastrašivanjem područja naseljenih Srbima, kao i da se ugrožava njihova imovina i vjerska mjesta, a kao primjer naveo manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi ugrožene baštine Uneska.

Nebenzja je podsjetio i na zabranu neutralnih registarskih tablica i ukazao da 31. oktobra ističe rok za preregistraciju vozila.

Ukazao je i na kršenje Rezolucije 1244 i formiranje kosovske vojske i naveo da Priština i dalje zahtijeva da Zapad obezbijedi vojnu podršku.

Nebenzja je ministarku spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Doniku Gervalu-Švarc pozvao da se koncentriše na situaciju na KiM, umjesto što govori o politici Srbije.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?