Pariz

Nema kraja haosu u Francuskoj: Sukobi, blokade i suzavci - VIDEO

  • Извор: Агенције
  • 06.04.2023. 19:09

Francuska se suočila sa novim protestima širom zemlje, nakon neuspješnog sastanka premijerke Elizabet Born i sindikata oko zakona o reformi penzionog sistema.

Sukobi su izbili u Parizu pored pivnice na lijevoj obali koju voli predsjednik Francuske Emanuel Makron, prenio je "Reuters".

Na kafeu Rotond nakratko je zapaljena tenda.

Tu su demonstranti gađali policiju kamenicama, flašama i farbom.

Kafe je dobro poznat u Francuskoj po tome što je Makron tu priredio slavljeničku večeru nakon vođstva u prvom krugu predsjedničkih izbora 2017. godine.

Policija je dvaput upotrijebila suzavac na protestu u Lionu i jedanput u Nantu, javljaju izvještači BFMTV.

"Štrajk, blokada, Makrone, odlazi!", pjevali su demonstranti u zapadnom gradu Renu, gdje je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su na njih bacali projektile i palili kante.

Protesti u drugim gradovima širom Francuske uglavnom su bili mirni.

Razgovor francuske premijerke Elizabet Born sa sindikatima trajao je juče sat vremena i nije donio željeno rješenje.

Sindikati su naveli da je jedini izlaz iz krize povlačenje zakona, što je predsjednica francuske vlada odlučno odbacila.

"Ne postoji drugo rješenje osim povlačenja reforme", izjavila je liderka sindikata CGT, Sofi Bine na početku protesta u Parizu.

Loran Berže, lider najvećeg sindikata u zemlji CFDT pozvao je što veći broj radnika da se pridruže marševima širom Francuske, koji će biti održani sutra.

"Mi smo u društvenoj krizi, demokratskoj krizi", rekao je Berže za radio RTL.

Na prethodnim demonstracijama održanim 28. marta odziv je bio manji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, širom zemlje je protestovalo oko 740.000 ljudi, u poređenju sa rekordnih 1,28 miliona 7. marta.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila je od avio-kompanija da smanje broj letova za 20 odsto u gradovima poput Bordoa i Marselja, ali ne i na aerodromima u Parizu kao tokom prethodnih štrajkova sredinom januara.

Očekuje se i da će se oko 20 odsto nastavnika iz osnovnih škola pridružiti štrajku, prenijeli su lokalni mediji.

I u 106 od 3.720 srednjih škola nastava će potpuno ili djelimično u prekidu.

Zbog štrajkova i dalje je djelimično u prekidu rad rafinerija nafte i nuklearnih elektrana, dok su đubretari odlučili da nastavljaju protest od sljedeće nedjelje.