Fides

Nema potvrde datuma ratifikacije zahtjeva Švedske i Finske za ulazak u NATO

  • Извор: СРНА
  • 08.03.2023. 16:06

Poslanici vladajuće mađarske partije Fides koji borave u posjeti Finskoj i Švedskoj nisu mogli da potvrde datum ratifikacije zahtjeva nordijskih zemalja za članstvo u Alijansi, rekao je danas lider delegacije Čaba Hende.

"Početak obećava ali to ne sugeriše kada će i da li će odluka biti donesena. Obično je potrebno pet do šest sedmica da prijedlog prođe mehanizam donošenja odluka u parlamentu. To nije pravilo već procedura", naglasio je Hende, koji je zamjenik predsjednika mađarskog parlamenta, nakon susreta sa poslanicima iz Finske.

Stranka Fides je saopštila da namjerava da podrži ratifikaciju, ali je Hende istakao da je potrebno još rada da bi se pronašla rješenja za zabrinutosti koje su izrazili poslanici.

Proces ratifikacije u Mađarskoj je blokiran u parlamentu od jula, a u februaru je premijer Viktor Orban optužio Finsku i Švedsku za širenje laži o kvalitetu demokratije i vladavine zakona u toj zemlji.

Predsjednik finskog parlamenta Mati Vanhanen naveo je da mađarska delegacija nije odredila nikakve uslove za ratifikaciju zahtjeva Helsinkija.

Švedska i Finska su prošle godine predali zahtjeve za članstvo u NATO. Svih 30 članica Alijanse mora da ratifikuje zahtjeve, što još nisu učinile Mađarska i Turska.