Getingen

Nemački gradić se bori za ravnopravnost polova tako što je dozvolio kupanje u toplesu

  • Извор: Б92
  • 29.04.2022. 08:52

Njemački grad Getingen postaće prvi u zemlji koji će dozvoliti kupanje u toplesu na svojim bazenima, što je mjera usmjerena na veću rodnu ravnopravnost, kažu gradski zvaničnici.

Mjera će biti ograničena na vikende i važiće od 1. maja do kraja avgusta, rekli su gradski zvaničnici u četvrtak.

Ovom odlukom grad postaje lider u državi u vezi sa debatom o ravnopravnom tretmanu polova kako bi mogli da pokažu goli torzo u objektima za rekreaciju na vodi, poput bazena. U Nemačkoj je većina sauna mješovita, odnosno u njima istovremeno mogu da budu i žene i muškarci, a od svojih klijenata zahtijevaju da budu goli iz higijenskih razloga.

Ova odluka gradskih vlasti motivisana je incidentom koji se dogodio prošle jeseni na jednom od bazena. Obezbjeđenje je zamolio plivača, za koga je mislio da je žena, da pokrije grudi. Ali ta osoba je odbila jer se identifikovala kao muškarac i zbog toga joj je odbijen pristup instituciji.

Događaj je izazvao burnu debatu među gradskim zvaničnicima, koji su ove nedelje konačno objavili dozvolu za kupaje bez kupaćih kostima za sve. Međutim, rasprava na tu temu nije okončana.

Neki žale zbog odluke da se mjera primijeni samo za vikend.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)