Snimljeno

Neobična svjetlost obasjala nebo uoči zemljotresa u Maroku

  • Извор: Курир
  • 12.09.2023. 14:50

"Džeruzalem post" objavio je snimak sa društvenih mreža nadzorne kamere iz Maroka koji prikazuje misteriozne bljeskove plavog svjetla na nebu uoči razornog zemljotresa koji je tu zemlju pogodio u petak uveče.

Kako navodi ugledni izraelski list, snimak je načinjen u gradu Marakešu oko tri minuta prije potresa od kojeg je do sada stradalo oko 2.500 ljudi.

Navodi se da uzrok ovog fenomena nije razjašnjen, kao ni to da li je on bio neka vrsta najave neposredne opasnosti.

"Džeruzalem post" navodi da, ipak, treba zabilježiti da su ovakvi bljeskovi viđani i ranije i da su snimljeni nadzornim kamerama uoči razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku ranije ove godine, a u kojem je stradalo 45.000 ljudi.


Često žvačete žvaku: Evo šta se dešava u vašem tijelu

Često žvačete žvaku: Evo šta se dešava u vašem tijelu

Navodi se da po jednoj hipotezi oni su posljedica tektonskog pritiska, seizmičke aktivnosti u blizini, pa čak i vulkanskih erupcija.

Ipak, tačan uzrok ovih čudnih pojava i dalje nije utvrđen.

"Džeruzalem post" navodi da je zanimljivo da su svjetla vezana zemljotrese pominjana i u davnoj prošlosti, a sa razvojem moderne tehnologije počelo je da se obraća više pažnje na ovaj fenomen.

Navodi se da je u novijoj istoriji prvi takav slučaj zabilježen kamerom prilikom zemljotresa u Japanu 1965, a potom su slični fenomeni primijećeni i u Kini 2008, Italiji 2009. i Meksiku 2017.


Političarka se snimala tokom odnosa s mužem

Političarka se snimala tokom odnosa s mužem

Još prije nekoliko godina NASA je dala svoje objašnjenje za ovu pojavu.

Prema njihovom istraživanju, neki tipovi stijena su podložniji stvaranju naboja od drugih, a za nastanak ove svjetlosti odgovorne su i vertikalne bazaltne stijene koje sežu duboko u zemljinu koru i ponašaju se kao provodnici.

Za nastajanje ove svjetlosti potrebni su pravi uslovi koji se dešavaju u manje od polovine zemljotresa, što objašnjava i zašto ova svjetlost nije česta pojava.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм