Погинуло 15 особа

Неочекивана одлука чешких власти након масакра у Прагу

  • 22.12.2023. 17:01

Након што је наоружани нападач убио 14 људи и ранио 25 других на универзитету у центру Прага, над овај град надвила се огромна туга, а власт путем медија моли људе да буду стрпљиви и да чекају на конкретне информације од полиције, прича за Курир Наташа К. (50), која је завршила Карлов универзитет, и више од 30 година живи и ради у главном граду Чешке.

- Страшно је све ово! Надлежни позивају на стрпљење, врло су уздржани, још се не објављују имена настрадалих. Неки од медија, попут Рефлекса.цз поручују да неће извјештавати о масакру, а главни уредник овог магазина Мартин Бартковски каже: "Јуче у три сата послије подне, када је информација стигла у редакцију, одлучили смо да не објављујемо ни фотографију ни име нападача. Нећемо једноставно промовисати његов чин. Не осуђујем приступ других медија, али желим само да кажем ово за себе и цијелу редакцију: Једини податак који треба да знате о стрелцу је да је то била кукавичка нула. Особа за осуду. Ништа више."

Петар свједочио масакру у Прагу: Подигао је руке и бацио оружје

Петар свједочио масакру у Прагу: Подигао је руке и бацио оружје

Још, колико знам, нису позната имена настрадалих осим имена настрадале професорке универзитета чија је породица дала сагласност да се открије њен идентитет - прича Наташа.

Сутра је дан жалости

Каже да је јутрос била у центру града и да је на сваком кораку сретала људе тужног лица и с ружом у руци.

Полиција потврдила: Нападач у Прагу извршио самоубиство

Полиција потврдила: Нападач у Прагу извршио самоубиство

- Град је пун мјеста гдје људи пале свијеће и остављају цвијеће. Сутра је дан жалости, тачно у подне звониће сва звона у свим црквама у Чешкој, а сви грађани моле се за минут ћутања.

Нови детаљи масакра у Прагу: Масовни убица легално посједовао оружје

Нови детаљи масакра у Прагу: Масовни убица легално посједовао оружје

Дан након стравичног масакра, Наташа каже да се у Прагу се сви труде да колико је то могуће наставе с животом, али да је то јако тешко.

- Осјећа се некаква утрнулост у људима, невјерица, шок. Град је тиши него што је то уобичајено за ово доба године, али како сам разумјела оно што су рекли дјеци у школи, неће бити отказани концерти нити друге свечаности, јер нико у Прагу не жели да побиједи страх. Мора се живјети даље, али ово ће оставити трајан ожиљак на све нас, каже Наташа за Курир.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм