Prvi kvartal

Neočekivano zaustavljen rast francuske privrede

  • Извор: СРНА
  • 29.04.2022. 08:47

Rast francuske privrede neočekivano je zaustavljen u prvom kvartalu pošto je potrošačka moć opala suočena sa rastućim cijenama energije i ratom u Ukrajini, pokazali su danas preliminarni podaci zvanične statističke agencije INSEE.

Preliminarni podaci pokazuju da nema promjene u bruto domaćem proizvodu /BDP/ za period januar-mart, što predstavlja naglo usporavanje u odnosu na posljednja tri mjeseca 2021. godine, kada je druga najveća ekonomija evrozone porasla za 0,8 odsto, što je revidirano naviše sa 0,7 odsto.

Iako se očekivalo usporavanje, očitavanje je bilo gore od očekivanog sa rastom od 0,3 odsto u Rojtersovoj anketi u kojoj je učestvovalo 24 ekonomista, čije su se prognoze kretale od 0,6 do 0,1 odsto.

Potrošnja domaćinstava, tradicionalni pokretač francuskog rasta, pala je za 1,3 odsto u ovom kvartalu zbog opadanja povjerenja potrošača.

Vlada je sastavila paket mjera vrijedan 25 milijardi evra kako bi zaštitila slabu kupovnu moć potrošača, a koji se u velikoj mjeri sastoji od ograničenja povećanja cijena gasa i struje.

Ali to nije spriječilo da troškovi života budu glavna tema na predsjedničkim izborima u Francuskoj ovog mjeseca, na kojima je u nedjelju pobijedio aktuelni predsjednik Emanuel Makron.

Makron je nagovijestio da će njegovi prvi koraci nakon parlamentarnih izbora u junu uključivati dalje mjere za pomoć potrošačima, kao što su subvencije za lica sa niskim primanjima koji moraju da koriste svoje automobile i povećanje penzija.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.