Iran

Nezapamćen rast izvršenja smrtnih kazni

  • Извор: Б92
  • 13.04.2023. 12:37

Broj pogubljenja u Iranu porastao je 75 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu.

Čak 582 pogubljenja izvršena su vješanjem, javile su dvije organizacije za zaštitu ljudskih prava.

One su osudile, kako su nazvale, "mašinu za ubijanje" čiji cilj je da se "ulije strah" u zemlju.

Broj od 582 pogubljenja najviši je u Iranu od 2015. godine. U 2021. godini u zemlji su pogubljenje 333 osobe, prema nevladinoj organizaciji Iranska ljudska prava (IHR) sa sjedištem u Norveškoj i organizaciji Zajedno protiv smrtne kazne (ECPM) sa sjedištem u Parizu.

Iranski režim još jednom je upotrijebio smrtnu kaznu kao krajnje sredstvo zastrašivanja sa ciljem održavanja stabilnosti svoje vlasti, ocijenile su te dvije nevladine organizacije u zajedničkom saopštenju objavljenom danas.

Od septembra prošle godine u Iranu se nedjeljama održavaju masovne demonstracije zbog smrti mlade Mahse Amini dok je bila u pritvoru, a uhapšena je zbog nepoštovanja vrlo strogog kodeksa oblačenja za žene u zemlji.

Iranka umrla od srčanog udara dok je čekala pogubljenje: Stražari ipak izvršili kaznu

Iranka umrla od srčanog udara dok je čekala pogubljenje: Stražari ipak izvršili kaznu

Iranske vlasti su nasilno suzbijale proteste, a četiri vješanja su direktno vezana za njih, što je izazvalo osude u inostranstvu.

"Da bi ulile strah među stanovništvom i mladima koji protestuju vlasti su pojačale pogubljenja zatvorenika osuđenih iz razloga koji nisu politički", izjavio je predsjednik IHR-a Mahmud Amiri Moghadam.

On je rekao da je potrebno da međunarodna zajednica i civilno društvo aktivno pokažu protivljenje svaki put kada se neko pogubi u Iranu, "da bi se uništila mašina smrti, koju je uspostavio iranski režim".

U izvještaju se navodi da je oko sto zatvorenika sada, ili osuđeno na smrt, ili pod optužbama koje nose smrtnu kaznu.

Prema izvještaju, znatno je porastao broj smrtnih presuda u slučajevima trgovine drogom. Više od polovine pogubljenih poslije početka demonstracija i 44 odsto u cijeloj 2022. godini vezano je za pitanja droge. To je dvostsruko više nego u 2021. i deset puta više nego u 2020. godini.

U Japanu obješen masovni ubica

U Japanu obješen masovni ubica

Autori izvještaja osuđuju kancelariju UN za borbu protiv droge i kriminala zbog pasivnosti. Oni traže da ukidanje smrtne kazne za zločine vezane za trgovinu drogom bude uslov za buduću saradnju između te UN organizacije i Irana.

U izvještaju se takođe navodi da su disproporcionalno na smrt osuđeni pripadnici sunitske, kurdske i arapske manjine.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм