Русија

Ниво Урала порастао, евакуисано више од 7.000 људи

  • Извор: СРНА
  • 10.04.2024. 08:58

Број евакуисаних у Оренбурској области након пуцања бране достигао је 7.700, до сада је потопљено 12.800 кућа и 14.900 парцела, саопштено је из прес службе регионалне владе.

Од укупног броја евакуисаних 1.707 су дјеца, преноси Тас.

У привремени смјештај евакуисано је 1.513 људи, од којих 262 дјеце. Остали су смјештени код родбине.

На безбједно је премјештено и 570 грла домаћих животиња, додаје се у саопштењу. Масовна евакуација почела је у петак, 5. априла, када је у Орску у руској Оренбурској области пукла брана.

Ниво ријеке Урал у граду Оренбургу у Русији порастао је током ноћи за скоро 50 центиметара, рекао је први замјеник градоначелника Алексеј Кудинов.

Кудинов је рекао да хидролози предвиђају да ће водостај у наредна 24 часа порасти за још 30-70 центиметара, преноси РИА Новости.

Регионални гувернер Денис Паслер у међувремену је позвао становнике да се евакуишу из поплављених подручја.

У граду је током ноћи поплављено више од 300 домаћинстава, а угрожено је више од 200 приватних кућа.

Канцеларија градоначелника Оренбурга саопштила је синоћ да је од 22.00 часа по локалном времену ниво ријеке Урал био један центиметар изнад нивоа опасности и износио је 931 центиметар.

Региони јужног Урала суочили су се ове године са рекордним поплавама, а најтежа ситуација је у Оренбуршкој области, гдје је у петак, 5. априла, пукла брана која је штитила Орск од ријеке Урал .

Власти су извршиле масовну евакуацију становника из Старог града.

Регионална влада процјењује штету од поплава на 21 милијарду рубаља.

Ванредна ситуација је такође на снази у руској Курганској и Тјуменској области. У појединим општинама почела је превентивна евакуација становништва.

 Власти сусједног Казахстана саопштиле су да су садашње поплаве највеће у посљедњих 80 и више година, а у неким регионима земље проглашена је ванредна ситуација, наводи агенција РИА Новости.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: