Zarobljeni borci "Islamske države"

Njemačka će preuzeti državljane koji su imali konzularni pristup

  • 17.02.2019. 17:26

Njemačka može preuzeti džihadiste "Islamske države" zarobljene u Siriji samo ukoliko su osumnjičeni imali konzularni pristup, saopšteno je danas iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"U principu, svi njemački državljani i osumnjičeni koji su se borili za takozvanu `Islamsku državu` imaju pravo na povratak", napominje se u saopštenju njemačkog MUP-a i dodaje da je to moguće uz uslov da je bio obezbijeđen konzularni pristup osumnjičenim. 

U saopštenju se ističe da je Irak iskazao interesovanje da pokrene sudski proces protiv džihadista "Islamske države" iz Njemačke. 

"Međutim, u Siriji, Njemačka ne može da garantuje pravne i konzularne dužnosti za zarobljene njemačke državljane zbog oružanog sukoba u toj zemlji", navodi se u saopštenju. 

Prema podacima njemačkih vlasti, od 2013. godine oko 1.050 ljudi otputovalo je iz Njemačke u ratnu zonu u Siriji i Iraku i oko trećina se vratila u tu zemlju. 

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je nešto ranije da evropske države moraju preuzeti više stotina boraca "Islamske države" zarobljenih u Siriji. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм