Парламент подржао закон

Њемачка легализује марихуану

  • Извор: Б92
  • 23.02.2024. 16:28

Њемачки парламент је подржао нови закон који дозвољава рекреативну употребу канабиса.

Ако посланици гласају за, особама старијим од 18 година у Њемачкој биће дозвољено да посједују одређене количине канабиса, али строга правила ће отежати куповину дроге.

Пушење канабиса на многим јавним мјестима постало би легално од 1. априла.

Посједовање до 25 грама биће дозвољено на јавним мјестима, а на приватним посједима горња граница би била 50 грама.

Човјек пао са дрвета, превезен на одјељење реанимације

Човјек пао са дрвета, превезен на одјељење реанимације

Полиција у неким дијеловима Њемачке, као што је Берлин, често затвара очи пред пушењем марихуане у јавности, иако је посједовање дроге у рекреативне сврхе илегално.

Употреба дроге међу младима годинама расте упркос постојећем закону, каже министар здравља Карл Лаутербах, који је иницирао реформе.

Он жели да уништи црно тржиште, заштити пушаче од контаминираног канабиса и смањи приходе организованих криминалних група.

Жестока дебата о декриминализацији канабиса годинама бјесни у Њемачкој, са забринутошћу љекарских група за младе и конзервативцима који кажу да ће либерализација подстаћи већу употребу дрога.

Као што је често случај у Њемачкој, предложени закон о којем се гласа је компликован.

Пушење канабиса у неким областима, која су близу школа и спортских терена, и даље ће бити илегално. Кључно, тржиште ће бити строго регулисано тако да куповина дроге неће бити лака.

Оригинални планови да се дозволи лиценцираним продавницама и апотекама да продају канабис су одбачени због забринутости ЕУ да би то могло довести до пораста извоза дроге.

Трагичан крај потраге: Тијело дјевојчице пронађено у каналу

Трагичан крај потраге: Тијело дјевојчице пронађено у каналу

Умјесто тога, некомерцијални члански клубови, названи "друштвени клубови канабиса", ће узгајати и дистрибуирати ограничену количину дроге.

Сваки клуб ће имати горњу границу од 500 чланова, конзумација канабиса на лицу мјеста неће бити дозвољена, и чланство ће бити доступно само становницима Њемачке.

Узгајање сопственог канабиса ће такође бити дозвољено, са до три биљке марихуане дозвољене по домаћинству.

То значи да би Њемачка могла бити у парадоксалној ситуацији да дозволи посједовање прилично великих количина дроге - 25 грама је еквивалент десетинама јаких тзв. џоинта - док истовремено отежава куповину.

У наредним годинама, влада жели да процијени утицај новог закона, и евентуално уведе лиценцирану продају канабиса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: