Министарка образовања

Њемачка министарка: Школе требају ученике припремати за могући рат

  • Извор: Индекс
  • 16.03.2024. 18:44

Ученици у Њемачкој морају бити боље припремљени за суочавање са свим врстама потенцијалних криза и катастрофа, укључујући и рат, рекла је њемачка министарка образовања Бетина Старк-Вацингер.

Чланица слободних демократа (ФДП) усмјерених на пословање, нагласила је важност цивилне одбране у интервјуу за локалне новине Функе Медиа Груп. Старк-Вацингер је рекла да би се школе требале бавити цивилном одбраном и нагласила да циљ мора бити "јачање наше отпорности".

"Друштво у цјелини мора бити добро припремљено за кризе - од пандемије, природних катастрофа до рата", рекла је, преноси АФП.

Закон о производњи наоружања Српске - усклађен са правним прописима

Закон о производњи наоружања Српске - усклађен са правним прописима

Старк-Вацингер се осврнула на вјежбе цивилне одбране које се спроводе у школама у другим земљама, попут Уједињеног Краљевства, рекавши да би и Њемачка могла чинити исто.

Министарка је такође позвала на развијање "опуштеног" односа између ученика и оружаних снага. Предложила је да војници посјете школе како би објаснили што "Бундесвер (оружане снаге) чини за нашу сигурност".

Истакла је како не може разумјети отпор таквој пракси, преноси Индекс.

"Запад напушта Украјину"

Службеницима Бундесвера за младе тренутно је допуштено посјећивати школе у Њемачкој на позив наставника или школских администратора.

Старк-Вацингер такође је позвала на упознавање младих у Њемачкој с пријетњама слободи, како би их боље опремили да се носе с таквим опасностима.

Ово не би требао бити властити школски предмет, већ дио наставног плана и програма.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: