Pandemijski propisi u pripremi

Njemačka na pogrešnom putu? "Sije paniku"

  • Извор: Б92
  • 08.08.2022. 21:54

Njemačka vlada je na "pogrešnom putu" sa pandemijskim propisima u pripremi, rekao je stručnjak za zdravstvo opozicione demohrišćanske CDU Ervin Ridel.

On je optužio ministra zdravstva Karla Lauterbaha da sije paniku.

"Put kojim su krenuli je pogrešan", rekao je Ridel, poslanik u Bundestagu, za Dojčlandfunk u ponedjeljak.

On je ocijenio da je tokom ljeta dostignuta dobra osnovna imunizacija stanovništva protiv koronavirusa i da će jesen i zima biti "relativno opuštene."

Ridel je Lauterbaha optužio da unosi nesigurnost u stanovništvo, i dodao da je iznenađen što u, kako je rekao, širenju panike, učestvuje i liberalna FDP, najmanja stranka vladajuće koalicije.

Lauterbahov nacrt zakona, koji je njegovo ministarstvo izradilo zajedno sa ministarstvom pravosuđa, predviđa da će od oktobra njemačke pokrajine ponovo moći da narede nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Uz to, savezni propis će ostaviti obavezu nošenja maske na dužim željezničkim linijama, u avionima, kao i u bolnicama i ustanovama za njegu.

Autori plana su navukli paljbu kritičara jer skidanje maske u restoranima i na priredbama dozvoljavaju samo onima koji su vakcinisani manje od tri mjeseca ranije.

Ridel je rekao da očekuje "ozbiljne izmjene" nacrta prije usvajanja u Bundestagu idućeg mjeseca i stupanja na snagu početkom oktobra.

"Ne razumijem to, da treba da se vakcinišemo svaka tri mjeseca. U svim drugim evropskim zemljama prave drugačije planove za koronavirus tokom zime," rekao je Ridel.

Тагови: