Persone non grata

Njemačka protjerala dvojicu ruskih diplomata

  • Извор: Танјуг
  • 15.12.2021. 18:32

Berlin je dvojicu službenika ruske ambasade proglasio personama non grata zbog slučaja ubistva gruzijskog državljanina Zelimkana Kangošvilija, izjavila je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Ovo ubistvo po državnom nalogu, kako je danas utvrdio sud, predstavlja teško kršenje njemačkog zakona i suvereniteta Njemačke. Zbog toga smo pozvali ruskog ambasadora na razgovor - rekla je ona novinarima, prenose RIA Novosti.

Vrhovni sud u Berlinu je ranije proglasio državljanina Rusije Vadima Sokolova (Krasikova) krivim za ubistvo Kangošvilija i osudio ga na doživotni zatvor.

Kako je saopštilo njemačko tužilaštvo, zločin je počinjen po nalogu “ruske vlade“, a odbrana je insistirala da za tvrdnje tužilaštva nema dovoljno dokaza.

Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev nazvao je presudu pristrasnom i političkom, što, ocijenio je, dodatno otežava odnose između zemalja. Ruski diplomata je takođe poručio da ovaj "neprijateljski čin" neće ostati bez odgovora.

U berlinskom parku Klajner Tirgarten, nedaleko od vladine četvrti, usred bijela dana s nekoliko hitaca iz poluautomatskog oružja s prigušivačem ubijen je Zelimkan Kangošvili, Gruzijac čečenskog porijekla.

Za to ubistvo optužen je Vadim Sokolov, ruski državljanin koji je u Berlin došao iz Moskve kao turista, pod lažnim imenom, a preko Pariza i Varšave.

Тагови: