Борбено спремна 2027. године

Њемачка распоређује 4.800 војника на граници са Русијом

  • Извор: Euronews
  • 18.12.2023. 18:53

Стална њемачка бригада од око 4.800 војника у Литванији на граници са Русијом биће борбено спремна 2027. године, рекли су данас министри одбране Њемачке и Литваније Борис Писторијус и Арвидас Анусаускас након потписивања споразума о распоређивању бригаде.

Писторијус је оцијенио да је споразум о трајном размјештању њемачке бригаде у Литванији историјски, јер је то први пут да Њемачка стационира трајно трупе ван својих граница.

"Хоћемо и спремни смо да бранимо територију НАТО-а", рекао је Писторијус на конференцији за новинаре са литванским колегом након потписивања споразума да се распореди њемачка бригада до 2027. године.

Писторијус је истакао да је циљ стационирање 4.800 војника и око 200 цивила у координацији са НАТО-ом након почетка рата у Украјини, пренио је Ројтерс.

НАТО је обећао да ће ојачати присуство на источној граници Алијансе.

Већина јединица ће стићи у Литванију од 2025. до 2026. године, а њихове породице добиће добре услове, укључујући школе на њемачком језику, вртиће и станове, рекао је Писторијус.

"Брзина пројекта јасно показује да Њемачка разумије нову безбједносну реалност", истакао је Писторијус.

Њемачка већ предводи мултинационалну борбену групу НАТО-а у Литванији од око 1.000 војника која ће бити интегрисана у бригаде, пренио је Euronews. 

Литванија ће потрошити око 0.3 одсто свог бруто домаћег производа у наредних неколико година за изградњу станова и друге инфраструктурне објекте за њемачке трупе и вјероватно ће морати да повећа порезе због тога, рекли су из Одбора Скупштине Литваније за националну безбједност и одбрану.

Пратите нас и путем Вибера