Pasivna nabavka municije

Njemačka u problemu. Gdje je zapelo?

  • Извор: Б92
  • 28.11.2022. 20:04

Njemačka opozicija optužila je vladu za pasivnost u nabavci municije za vojsku.

Istovremeno je namjenska industrija saopštila da vlada ove godine jedva da je naručila nešto municije, oružja i opreme.

Ministarka odbrane Kristine Lambreht je inertna, rekao je zamjenik šefa poslaničke grupe demohrišćana Johan Vadeful.

"Bez dovoljno municije, nijedna vojska na svijetu nije operativna. Zbog toga je nevjerovatan neuspjeh to što do danas ministarka Lambreht očigledno nije učinila nešto da zaustavi krizu municije u Bundesveru," rekao je Vadeful za dpa u ponedeljak.

Sada kabinet kancelara pokušava da organizuje sastanak, "na kome očigledno neće učestvovati ni kancelar ni ministarka."

"Devet mjeseci pošto je kancelar najavio preokret jasno je da je to bila samo neobavezna priča, koja do sada nema rezultat," rekao je Vadeful aludirajući na govor predsjednika vlade Olafa Šolca po početku rata u Ukrajini, kada je obećao velika ulaganja u vojsku.

"Nebitno je da li je razlog nekompetentnost ili nezainteresovanost, jer je rezultat poguban za Bundesver i bezbednost naše zemlje i naših saveznika," naveo je Vadeful.

Kabinet kancelara je u ponedeljak trebalo da počne sa razgovorima sa proizvođačima na temu kako pokrenuti proizvodnju.

Vlada o trenutnim zalihama municije ne daje informacije, pozivajući se na poverljivost. Prema ranijim podacima, u zavisnosti od intenziteta borbe, ima je dovoljno tek za nekoliko dana.

Vlada je u ponedjeljak bila rezervisana kada je riječ o sastanku u kabinetu kancelara. Portparol Štefen Hebeštrajt okarakterisao ga je kao "rutinski."

Neposredno poslije govora kancelara u februaru, ministarstvo odbrane je od 250 kompanija zatražilo da mobilišu sve mogućnosti da Bundesver bude "spreman za akciju" što je pre moguće, rekao je za dpa Hans Kristof Acpodijen, šef Saveznog udruženja nemačke bezbednosne i odbrambene industrije.

Kompanije su za nedjelju dana, dodao je, dostavile ponude za neophodne rezervne delove, municiju i drugu robu u vrijednosti od oko 10 milijardi evra.

"Međutim, u narednim nedjeljama i mjesecima, teško da se moglo nešto naručiti jer je u vladi još važio režim 'privremenog upravljanja budžetom,'" rekao je Acpodijen.

Тагови: