Негативне бројке

Њемачки извоз слаб у првом кварталу упркос расту у марту

  • Извор: Агенције
  • 08.05.2024. 19:43

Њемачки извоз порастао је у марту у односу на претходни мјесец, иако прво тромјесечје у цјелини показује негативне бројке, према прелиминарним подацима Савезне канцеларије за статистику.

Од јануара до марта 2024. извезена је роба произведена у Њемачкој укупне вриједности 402.2 милијарде евра, што је 1.1 одсто мање него у истом периоду прошле године, објавила је канцеларија у уторак.

Нарочито је ослабило пословање у Европи: трговина са земљама партнерима Европске уније, најважнијом продајном регијом за њемачку извозну индустрију, у тромјесечном је периоду пала за 0.6 одсто.

Њемачки извоз у еврозону чак је пао за 2.1 одсто у року од годину дана.

Међутим, подаци за март гаје наду у преокрет: након пада у фебруару, извоз је у марту био 0.9 одсто већи него у претходном мјесецу на 134.1 милијарду евра и 1.2 процента изнад нивоа из марта 2023. године.

Већина њемачког извоза у марту отишла је у САД, али је порасла и трговина с партнерима из ЕУ, преноси SeeBiz.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм