Robert Habek

Njemački ministar: Nama ne smeta da se zabrani ruski gas, ali drugim zemljama smeta

  • Извор: Агенције
  • 23.02.2023. 21:34

Ministar ekonomije Njemačke Robert Habek izjavio je danas da se Njemačka ne bi protivila zabrani ruskog gasa širom Evrope, ali da druge zemlje bi.

Prema njegovim riječima, to znači da je bolje da se Evropa usredsredi na sužavanje sankcija, a ne na njihovo proširenje.

On je naveo da njemačke kompanije više ne koriste ruski gas, prenio je Rojters.

''Što se mene tiče, možemo sasvim prekinuti korišćenje gasa iz Rusije'', rekao je i dodao da se nekoliko zemalja u istočnoj Evropi mnogo više oslanja na ruske energente.

Ranije danas, zemlje članice EU nisu uspjele da se dogovore o novom setu sankcija Rusiji koje su planirale na prvu godišnjicu specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters je prenio da Poljska blokira paket zbog predloženih izuzeća od zabrane uvoza ruskog sintetičkog kaučuka u EU, a Poljske diplomate su navodno ocijenile da su izuzeća toliko velika da bi sankcije učinile neefikasnim.

Predstavnici država članica trebalo je da se ponovo sastanu u petak, na dan kada je Rusija započela vojnu operaciju prošle godine, kako bi pokušali da zaključe dogovor o sankcijama.