Američki list

"Njujork tajms" tužio Evropsku komisiju zbog prepiske Fon der Lajen i direktora Fajzera

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2023. 13:26

Američki dnevni list "Njujork tajms" tužio je Evropsku komisiju Evropskom sudu pravde jer Brisel nije objavio tekstualne poruke razmijenjene između predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen i direktora farmaceutskog giganta "Fajzer" Alberta Burle.

List tvrdi da Evropska komisija ima pravnu obavezu da objavi poruke koje bi mogle da sadrže informacije o dogovorima bloka za kupovinu vakcina protiv kovida 19 u vrijednosti od više milijardi evra.

Tužba je podnesena 25. januara i objavljena je juče u registru Evropskog suda pravde, ali nisu dostupni drugi detalji.

Dva izvora upoznata sa slučajem potvrdila su detalje evropskom portalu "Politiko".

Američki dnevnik je odbio da komentariše slučaj i ističe da je "`Njujork tajms` podnio brojne zahtjeve na osnovu slobode informacija i da ne može da objavi komentar o tužbi".

Tužba je uslijedila poslije istrage iz januara prošle godine evropskog ombudsmana Emili O'Rajli koja je otkrila nastojanja Evropske komisije da dođe do tekstualnih poruka nakon zahtjeva novinara portala "Necpolitik" Aleksandra Fante.

Istragom je utvrđeno da Evropska komisija nije tražila od kancelarije predsjednika da potraži sporne poruke.

Evropski komesar za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova tvrdila je da postoji mogućnost da su poruke izbrisane.Njemački dnevnik "Bild" podnio je niz tužbi protiv Evropske komisije u nastojanju da dobije dokumente povezane sa pregovorima o kupovini vakcina kompanija "Fajzer" i "Astra Zeneke".