Ко ће у Бијелу кућу

Нова анкета: Трамп увећао предност у односу на Бајдена

  • 25.09.2023. 06:00

Да се ​​избори у Сједињеним Државама одрже данас, бивши амерички предсједник Доналд Трамп побиједио би актуелног лидера Џозефа Бајдена са 10 одсто предности, показала је анкета "Вашингтон поста" и "Еј-Би-Си њуза".

Ови подаци су уједно и највеће Трампово вођство од када су обојица објавили кандидатуру за предсједничке изборе 2024. године.

Анкета је показала да би 52 одсто испитаника изабрало Трампа, а 42 одсто би се приклонило Бајдену, док су остали или неодлучни или не би гласали. Када су "Пост" и Еј-Би-Си поставили исто питање у фебруару, Трамп је био испред Бајдена за четири процента – 48 према 44 одсто. 

Ови подаци су у супротности с низом недавних анкета – све су изједначавале подршку бившем и садашњем лидеру САД. Анкета "Ен-Би-Си њуза", објављена исти дан (23. 9) као и Пост/Еј-Би-Сијева, открила је да и Трампа и Бајдена подржава 46 одсто гласача, док је прошлонедјељно истраживање "Фокс њуза" ставило Трампа испред Бајдена са 48 у односу на 46 посто гласова. 

Истраживање Универзитета Квинипијак је пак дало предност Бајдену за један проценат (47 наспрам 46).

Прије него што се поново суочи с Бајденом у предсједничкој трци Трамп треба да избори републиканску номинацију. Иако изазивача има много, готово је сигурно да нико неће угрозити његову кандидатуру; чак је и Бајден изјавио да је Трампу суђено да поново буде кандидат.

У трци у оквиру Републиканске партије анкета Пост/Еј-Би-Сија каже да Трамп има скоро 40 одсто предности у односу на најближег такмаца за номинацију, гувернера Флориде Роба Десантиса – 54 наспрам 15 посто. Нико други нема двоцифрену подршку бирачког тијела.

Оба кандидата ће у изборну трку за други мандат у Бијелој кући ући са извјесним отежавајућим околностима. 

Трамп ће се борити с више од 90 оптужби за кривична дјела у четири одвојена случаја, која произлазе из његових наводних покушаја да поништи резултате избора 2020, затим погрешног руковања поверљивим документима и неправилног извјештавања о исплатама новца порно-звијезди Сторми Данијелс.

Бивши предсједник САД негира све оптужнице и тврди да су оне политички мотивисане, односно да је Бајденово министарство правде ангажовано у стаљинистичком покушају да га избаци из трке 2024.

Због очигледних менталних проблема и старости, Бајденова кључна брига биће да убиједи бираче да је способан да обавља дужност првог човјека САД. Чак три четвртине испитаника, без обзира на политичко убјеђење, сматра да је он престар за други мандат.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.