Kina

Nova pravila za zaštitu žena od seksualnog uznemiravanja

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2021. 17:37

Najviše zakonodavno tijelo Kine danas je raspravljalo o zakonu kojim bi se ženama pružila veća zaštita u smislu rodne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, javili su državni mediji, navodeći pravila koja uključuju jasniju definiciju neprikladnog ponašanja.

Stalni odbor državnog parlamenta, Nacionalni narodni kongres, razmatrao je nacrt amandmana na "Zakon o pravima i interesima žena", javila je državna televizijska mreža CCTV.

Ovaj potez uslijedio je u trenutku kada Kina istražuje načine da zadrži radnu snagu dok će njena populacija biti smanjena i nakon što su aktivisti pozvali na rodnu ravnopravnost.

Kina se nalazi na 107. mjestu među 153 zemlje na godišnjoj rang listi Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj rodnoj ravnopravnosti. Muškarci dominiraju u najvišim ešalonima politike i biznisa. Žene čine otprilike jednu četvrtinu parlamenta i samo je jedna žena u 25-članom Politbirou Komunističke partije Kine.

Prema novim pravilima, poslodavcima neće biti dozvoljeno da pitaju kandidatkinje za posao da li namjeravaju da se udaju ili su trudne ili to namjeravaju, niti da ih natjeraju da rade testove na trudnoću, saopštila je CCTV.

CCTV je dio odjeljenja za publicitet kineske vlade i zvanični je kanal na kome stranka i vlada objavljuju informacije.

Nije bilo jasno koliko brzo bi zakon mogao biti usvojen. Očekuje se da će se diskusija nastaviti najmanje do petka i vjerovatno se o nacrtu neće glasati prije toga.

Prema novim pravilima, poslodavci bi prekršili zakon ako bi zabranili ženskom osoblju da se udaje ili rađa djecu, ili ako izričito daju prednost muškim kandidatima u odnosu na žene.

U najjasnijoj definiciji seksualnog uznemiravanja u Kini, nacrt amandmana predviđa da je nezakonito podvrgavati žene protiv njihove volje verbalnom izražavanju sa seksualnim konotacijama, neprikladnim ili nepotrebnim tjelesnim radnjama ili gestovima, seksualno eksplicitnim slikama ili nagovještajem koristi u zamjenu za intimne veze ili seks.

Kineski pokret "Mitu /MeToo/ krenuo je 2018. godine kada je studentica u Pekingu javno optužila svog profesora za seksualno uznemiravanje. Proširio se na nevladine organizacije, medije i druge industrije, ali se suočio sa nedavnim neuspjehom kada je sud u septembru doneo presudu protiv tužioca u slučaju seksualnog uznemiravanja.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)