Објављен мистериозни видео

Нова пријетња Хезболаха, очекује се говор лидера: Шта ће бити сутра?

  • 02.11.2023. 21:20

У ишчекивању говора лидера Хезболаха Хасана Насралаха, који је заказан за петак, 3. новембар, на друштвеним мрежама се појавио још један мистериозни видео те организације.

У питању је продужена верзија раније објављеног снимка од свега дванаест секунди на коме се види Насралах како, леђима окренут камери, корача испред жуто-зелене заставе по којој је покрет постао препознатљив.

У новој, продуженој верзији види се лице лидера Хезболаха како чита руком написан текст, након чега се смијењује неколико кадрова припадника специјалних јединица које припремају своје оружје.

У позадини посљедњег кадра се, поред заставе Хезболаха, може видјети и слика иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеја.

Снимак је подијелио велики број корисника друштвених мрежа са арапског говорног подручја, укључујући и званични налог јорданског ТВ канала "Роја".

Поједини Телеграм канали су посљедњих дана дијелили и друге "промотивне" снимке Хезболаха, на којима се могу видјети припадници различитих родова оружаних снага те организације.

"Међу занимљивостима су јуришни дронови, снајперски парови, обука дејстава покретних резерви, присуство савремене личне заштитне опреме. Ту су и антитенковске ракете и вишецевни лансери", пише Телеграм канал "Поддубни".

"Борбени потенцијал главног елемента осе отпора значајно се повећао у посљедњих 8 година", додаје он.

Лидер Хезболаха Хасан Насралах није се званично оглашавао од када је Хамас извршио напад на Израел 7. октобра. Званичници те организације су палестинским милитантима честитали почетку операције "Потоп Ал-Акса", опрезно додајући да, у контакту са руководством себи блиских палестинских група, "процјењују ситуацију".

Потенцијални улазак Хезболаха у рат представљао би значајну ескалацију - на коју упозоравају како израелски и амерички, тако и ирански званичници. Нетанијаху је упозорио да би у случају уласка те организације у рат Либан "био разорен", док Американци разматрају и војну интервенцију.

Либанска "Партија бога" је, за сада, углавном остала по страни - с изузетком понеке испаљене ракете или лансираног дрона. И Хезболах и Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) за сада "играју" пажљиво, гађајући само војне мете и трудећи се да не испровоцирају једна другу.

Ситуација би, ипак, могла да се промијени ако Израел пређе "црвене линије" - прије свега ако започне копнену операцију ширих размјера у Појасу Газе и доведе Хамас на ивицу пораза.

"Ако Израел буде на ивици да уништи Хамас, Хезболах ће, заједно са Хутима у Јемену и другим регионалним играчима, интервенисати како би спријечио тај сценарио", рекао је анонимни избор близак Хезболаху за "Риспонсибл стејткрафт".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)