Ministarstvo finansija

Nove mjere protiv Rusije: Amerika uvela sankcije za 120 pojedinaca i kompanija!

  • 21.07.2023. 07:41

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije za skoro 120 pojedinaca i kompanija, sa ciljem da blokiraju Rusiji pristup proizvodima koji su joj potrebni za sukob u Ukrajini, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

"Ove mjere predstavljaju još jedan korak u našim naporima da ograničimo vojne sposobnosti Rusije, njen pristup vojnim zalihama i njene ekonomske kapacitete", poručio je zamjenik američkog ministra finansija Voli Adejemo.


Evropska unija: Sankcije Rusiji još šest mjeseci!

Evropska unija: Sankcije Rusiji još šest mjeseci!

U saopštenju američkog ministarstva se navodi da je cilj novih mjera da se spriječi pristup Rusije proizvodima koji su joj potrebni za vojne i ratne napore, kao i da se smanje prihodi Rusije od metalskog i rudarskog sektora. Istovremeno, cilj je da se potkopaju energetski kapaciteti Moskve, kao i da joj se oteža pristup međunarodnom finansijskom sistemu.

Restriktivne mjere su uvedene protiv šest zamjenika ruskih ministara, zamjenika direktora FSB-a i guvernera Smolenske oblasti. Na udaru sankcija su i kompanije koje Rusija navodno koristi za uvoz elektronike i tehnologije stranog porijekla.

Mjere su uvedene i protiv onih koji, navodno, pomažu Moskvi da izbjegne sankcije koje su joj već uvedene, zatim protiv uvoznika robe dvostruke namjene iz Rusije, kao i protiv ruskih fabrika municije i visokotehnološke industrije koje podržavaju ruski odbrambeni sektor.

Moskva poručuje Londonu: Nikakve sankcije neće uticati na suverenu politiku Rusije

Moskva poručuje Londonu: Nikakve sankcije neće uticati na suverenu politiku Rusije

Među sankcionisanim kompanijama su dvije privatne ruske vojne kompanije, uključujući "Ohranu", koje su u vlasništvu energetskog giganta "Gasprom".

Kompanije koje su sankcionisane uglavnom imaju sjedište u Kirgistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali na listi se našla i kompanija "MCI Trejding" sa sjedištem u Beogradu, koja je, kako se tvrdi, "pomogla ruskoj firmi 'AK Majkrotek'" da nabavi visokotehnološku opremu iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka".

Erdogan očekuje ukidanje sankcija odbrambenoj industriji

Erdogan očekuje ukidanje sankcija odbrambenoj industriji

Iz američkog ministarstva finansija navode da će, kao rezultat ove akcije, sva imovina sankcionisanih lica i kompanija u SAD biti zamrznuta.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина