Sergej Rjabkov izjavio

Nuklearni potencijali Londona i Pariza mogli bi da se uključe u START

  • Извор: Агенције
  • 11.03.2023. 08:04

Pariz i London mogli bi da se priključe postojećem rusko-američkom Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START) kada bi postojala politička volja za to, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- Ne možemo da zanemarimo nuklearne potencijale kojima raspolažu Velika Britanija i Francuska. Naravno, bilo bi moguće priključiti te zemlje Sporazumu o strateškom ofanzivnom oružju kada bi postojala politička volja sa njihove strane. Mislim da bi se u tom slučaju pronašle i pravne metode i odgovarajuće formulacije koje bi to omogućile. Ali, iskreno rečeno, ne vjerujem u zdrav razum i konstruktivan pristup u Londonu i Parizu. Mi ćemo i dalje da insistiramo na tome da bez odgovarajućeg, adekvatnog razmatranja potencijala i mogućnosti tih zemalja - najbližih saveznika SAD u NATO-u – nije moguć dalji napredak u toj ključnoj sferi  - rekao je Rjabkov u intervjuu za "RT Arabik".

Kako je dodao, u svakom slučaju nuklearni potencijali Francuske i Velike Britanije moraju biti unijeti u buduću novu jednačinu bezbjednosti i strateške stabilnosti "jer bez te održive kontrole naoružanja ništa neće uspjeti".

Rjabkov je poručio da bi Rusija mogla da se vrati radu na sporazumu START ako SAD revidiraju neprihvatljivu politiku prema Rusiji koja je usmjerena na eskalaciju.

On je istakao da situacija sa Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja neće uticati na sposobnost Rusije da nastavi da osigurava svoju nacionalnu bezbjednost.