Саопштила полиција

Нуклеарну ракету чувао у гаражи, покушао да је донира

  • Извор: Агенције
  • 05.02.2024. 20:49

Зарђала нуклеарна ракета пронађена је у локалној гаражи недалеко од Сијетла, саопштила је полиција у америчкој држави Вашингтон.

Војни музеј у Охају позвао је полицију у граду Белвју како би пријавили да су добили необичну понуду за донацију. Полиција је послала стручњаке за експлозивне направе да провјере шта се то чува у дому потенцијалног даваоца.

"Увјерени смо да ће проћи много, много времена прије него што поново добијемо сличан позив", саопштили су из полиције, алудирајући на стихове култне пјесме Рокет мен Елтон Џона.

Утврђено је да је ријеч о ненавођеној нуклеарној ракети са бојевом главом тешком 1.5 килотона. Међутим, бојеве главе нема, што значи да никада није било опасности да експлодира.

Сет Тајлер, портпарол полицијске управе Бељвјуа, рекао је за BBC да се "практично ради о резервоару за нуклеарно гориво", преноси BBC на српском. Додао је да није било ни најмање опасности.

"Колега из Одељења за експлозивна средства ме је питао зашто уопште објављујемо саопштење за јавност о зарђалом комаду метала", наводи Тајлер.

Тајлер наводи да је давалац, који није желио да његово име буде објављено, "изузетно изнервиран" медијским извјештавањем.

"Није очекивао позив позив полиције", додаје Тајлер, и каже да музеј изгледа није упозорио донатора ће пријавити понуду.

"Био је довољно љубазан да нам је дозволи да погледамо и утврдили смо да је безбједно", каже. Полиција није имала разлога да сумња да на ракети постоји нуклеарна бојева глава, па зато није било потребе за масовном евакуацијом града од 150.000 људи, источно од Сијетла. Донатор је испричао полицији да је ракету купио од комшије, који је у међувремену преминуо.

"Пошто је предмет био 'успаван' и војска га није тражила назад, сада је желио да га поклони музеју".

Према Сијетл тајмсу, овај тип ракета су током Хладног рата производиле Америка и Канада. Први и једини пут, оваква ракета испаљена је 1957. године, а производња је обустављена 1962. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.