Huti uzvraćaju udarac

Objavili snimke na kojima se vide zarobljenici i velik broj uništenih saudijskih vojnih vozila

  • 30.09.2019. 15:25

Jemenski borci Huti objavili su sinoć video snimke svoje zadnje akcije u borbi protiv saudijskih snaga.

Huti ističu kako su izveli veliki napad na saudijsku vojsku u blizini granice, kod saudijske južne pokrajine Nadžran te kako su pritom zarobili velik broj njihovih vojnika i vojnih vozila.

Na snimci se mogu vidjeti i zarobljenici koji pred kamerama potvrđuju kako su iz Saudijske Arabije.

Huti navode kako su uništili ukupno 3 saudijske brigade te kako su pritom zarobili na "hiljade neprijateljskih vojnika" uključujući i visokorangirane saudijske vojnike.

Brigadni general Jahja Saria, zvanični predstavnik oružanih snaga pokreta potvrdio je ove informacije na "Pres TV".

"Oružane snage Jemena objavljuju da je izvedena opsežna vojna operacija na osi Nadžrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Hiljade neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni", rekao je Saria.

Predstavnik Huta uvjerava da se sa zarobljenicima postupa "u skladu sa vjerskim principima, običajima i tradicijama Jemena".

Iz Saudijske Arabije za sada nema potvrde niti informacija o magnitudi posljedica ove akcije koja dolazi dvije sedmice nakon velikog vazdušnog napada na saudijske naftne instalacije - napad za koji su odgovornost preuzeli Huti, no Saudijska Arabija - i njihovi zapadni saveznici - tvrde kako je napad izveo Iran.

Saria je izjavio i da namjeravaju da traže od „neprijatelja razmenu zarobljenika". On je dodao da su pobunjenici, osim kopnenih snaga, tokom operacije iskoristili i protivvazdušne i raketne snage, kao i jedinice zadužene za puštanje udarnih dronova.

Konflikt u Jemenu je počeo 2014. godine, kada su prijestonicu Sanu preuzeli šiitski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 2015. godine počela je borbu protiv Huta, a u vazdušnim napadima koalicije živote je izgubilo na hiljade civila.

Тагови: