Istraživački centar

Objavljena simulacija kineske invazije na Tajvan - kakva su predviđanja

  • Извор: Кликс
  • 10.01.2023. 08:51

Kineska invazija na Tajvan 2026. godine rezultirala bi hiljadama žrtava među kineskim, američkim, tajvanskim i japanskim snagama, a malo je vjerovatno da će rezultirati pobjedom Pekinga, smatra istaknuti nezavisni istraživački centar Vašingtona.

Ovdje se radi o simulaciji mogućeg sukoba koji zaokuplja vojne i političke vođe u Aziji i Vašingtonu.

Na kraju sukoba, najmanje dva američka nosača aviona ležala bi na dnu Pacifika, a kineska moderna ratna mornarica, koja je najveća na svijetu, bila bi "u ruševinama".

To su među zaključcima koji je Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) donio nakon što je pokrenuo, kako tvrdi, jednu od najopsežnijih simulacija ratnih igara ikada sprovedenih o mogućem sukobu oko Tajvana, demokratski upravljanog ostrva od 24 miliona stanovnika. Kineska Komunistička partija tvrdi da je Tajvan dio njene suverene teritorije iako je nikada nije kontrolisala. Kineski lider Si Đinping odbio je isključiti korištenje vojne sile kako bi se ostrvo stavilo pod kontrolu Pekinga.

CNN je pregledao prethodnu kopiju izvještaja, pod nazivom "Prva bitka sljedećeg rata", o više ratnih scenarija koje vodi CSIS, u kojem se navodi da je projekat neophodan jer su prethodne vladine i privatne simulacije rata bile preuske ili previše neprozirne da se javnosti i kreatorima politike pruži pravi pogled na to kako bi se sukobi u Tajvanskom moreuzu mogli odigrati.

"Ne postoji nijedna nekvalifikovana ratna simulacija koja se bavi sukobom između SAD i Kine", rekao je Mark Cancian, jedan od tri voditelja projekta i viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

CSIS je pokrenuo ovu ratnu simulaciju čak 24 puta kako bi odgovorio na dva temeljna pitanja: hoće li invazija uspjeti i po koju cijenu? Vjerovatni odgovori na ta dva pitanja su - "neće" i "ogromnu", stoji u izvještaju CSIS-a.

"Sjedinjene Američke Države i Japan gube desetine brodova, stotine aviona i hiljade vojnika. Takvi bi gubici naštetili globalnoj poziciji SAD kroz dugi niz godina", stoji u izvještaju.

U većini scenarija, američka mornarica izgubila je dva nosača aviona i 10 do 20 velikih brodova. Otprilike 3.200 američkih vojnika bilo bi ubijeno u tri sedmice borbe, gotovo polovina gubitaka koje su SAD imale u dvije decenije borbe u Iraku i Avganistanu.

"Kina takođe teško pati. Njena mornarica je u rasulu, jezgra njenih amfibijskih snaga je slomljena, a desetine hiljada vojnika su ratni zarobljenici", navodi se u izvještaju koje procjenjuje da će Kina izgubiti oko 10.000 ubijenih vojnika, 155 borbenih aviona i 138 velikih brodova.

Scenariji prikazuju sumornu budućnost za Tajvan, čak i ako kineska invazija ne uspije.

"Iako je tajvanska vojska izdržala, imala je ozbiljne gubitke i ostavljena je da brani oštećenu privredu na ostrvu bez struje i osnovnih usluga", predviđa izvještaj.

Tajvanska vojska pretrpjela bi oko 3.500 poginulih, a svih 26 razarača i fregata u mornarici biće potopljeno, stoji u izvještaju. Japan će vjerovatno izgubiti više od 100 borbenih aviona i 26 ratnih brodova dok američke vojne baze na njegovoj matičnoj teritoriji budu pod kineskim napadom.

Ali CSIS je naglasio kako ne želi da njegov izvještaj implicira da je rat oko Tajvana neizbježan ili vjerovatan: "Kinesko vodstvo moglo bi usvojiti strategiju diplomatske izolacije, pritiska ili ekonomske prisile protiv Tajvana".

Dan Grazier, viši saradnik za odbrambenu politiku u Projektu vladinog nadzora (POGO), smatra da je direktna kineska invazija na Tajvan vrlo malo vjerovatna. Takva vojna operacija odmah bi poremetila uvoz i izvoz na kojima počiva kineska privreda, naglasio je Grazier za CNN, a prekid ove trgovine rizikuje krah kineske privrede u kratkom roku. Kina se oslanja na uvoz hrane i goriva kako bi pokretala svoj privredni motor, rekao je Grazier, te ima malo prostora za manevrisanje.

"Kinezi će učiniti sve što mogu kako bi izbjegli vojni sukob s bilo kime", rekao je Grazier. 

Upotrijebiće industrijsku i privrednu moć umjesto vojne sile kako bi zaprijetili globalnoj dominaciji SAD.


Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.