Kolumbija

Oborena statua Kristofera Kolumba

  • 29.06.2021. 16:48

Antivladini demonstranti oborili su statutu Kristofera Kolumba u kolumbijskom gradu Barankilja, javlja Bi-Bi-Si. Statuta evropskog moreplovca, prema kome je Kolumbija dobila ime, iščupana je iz postamenta uz pomoć konopaca i oštećena.

Protesti protiv Vlade u Kolumbiji traju već dva mjeseca, a demonstranti traže socijalne reforme.

Aktivisti starosjedilačkih organizacija vide Kolumba kao simbol kolonijalizma i represije.

Gradonačelnik Barankilje rekao je da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Statua Kolumba posljednja je u nizu spomenika koje su antivladini demonstranti oborili tokom protesta širom zemlje.

Među prvima koji je "pao" je kip španskog konkistadora iz 16. vijeka Sebastijana de Belalkazara u jugozapadnom gradu Popajan u septembru.

Belalkazar je osnovao grad Popajan 1573. godine.

Grupa Kolumbijaca iz starosjedilačkih grupa Misak, Nasa i Pihao rekli su da su oborili statutu Balalkazara koga su optužili za genocid, ropstvo, mučenje, silovanje i otimačinu zemlje njihovih predaka.

Od tada, još jedna statua Belalkazara oborena je u gradu Kali.

"Meta" demonstranata je i kip španske kraljice Izabele Kastiljanske, koja je finansirala putovanje Kolumba 1492. godine kada je prvi put stupio nogom na tlo Amerike, koju su demonstranti u Bogoti obojili u crveno.

Osim što su desetkovani u akcijama španskih konkistadora tokom kolonijalizma, pripadnici starosjedilačkih grupa su u unakrsnoj vatri nakon višedecenijskog unutrašnjeg obračuna u zemlji.

Čak i nakon potpisivanja mirovnog sporazuma između Vlade i ljevičara pokreta Fark 2016. godine starosjedilačke grupe i dalje su meta paravojnih desničarskih organizacija i disidenata koji se protive mirovnom sporazumu.

Više od 20 aktivista boraca za prava starosjedilaca ubijeno je u Kolumbiji ove godine, saopštemo je iz Instituta za postizanje mira Indepaz.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!