Istraga o zlostavljanju u Francuskoj crkvi

Od 1950. zlostavljano 216.000 djece, uglavnom dječaka

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2021. 14:01

Otprilike 216.000 djece - uglavnom dječaka - seksualno je zlostavljano od sveštenstva u Francuskoj katoličkoj crkvi od 1950. godine, pokazalo je novo, uznemirujuće, istraživanje, a prenosi BBC.

Šef istrage rekao je da ima najmanje 2.900-3.200 zlostavljača i optužio Crkvu da pokazuje "okrutnu ravnodušnost prema žrtvama".

Viši zvaničnik Francuske crkve izrazio je "sram i užas" zbog nalaza i zatražio oproštaj.

Jedan od zlostavljanih rekao je da je vrijeme da crkva preispita svoje postupke.

Francois Devauk, koji je i osnivač udruženja žrtava La Parole Liberee (Slobodni govor), rekao je da je došlo do "izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece".

Istragom je utvrđeno da bi se broj zlostavljane djece u Francuskoj mogao povećati na 330.000, uzimajući u obzir zloupotrebe koje su počinili laici Crkve, poput učitelja u katoličkim školama.

Za gospodina Devauka to je označilo prekretnicu u istoriji Francuske: "Konačno ste odali institucionalno priznanje žrtvama svih odgovornosti Crkve - nešto što biskupi i papa još nisu spremni učiniti."

Objavljivanje izvještaja prati brojne tužbe i gonjenja protiv službenika Katoličke crkve širom svijeta o zloupotrebi.

Istragu je naručila Francuska katolička crkva i provela je više od dvije i po godine pročešljavajući sudske, policijske i crkvene zapise i razgovarajući sa žrtvama i svjedocima.

"Ove brojke su više nego zabrinjavajuće, proklete su i ni na koji način ne mogu ostati bez odgovora", rekao je novinarima šef istrage, Jean-Marc Sauve.

U izvještaju, dugačkom skoro 2.500 stranica, navodi se da su "velika većina" žrtava dječaci, od kojih su mnogi stari između 10 i 13 godina.

Iako je komisija pronašla dokaze o čak 3.200 zlostavljača - od ukupno 115.000 sveštenika i drugih sveštenika - rekla je da je to vjerovatno potcenjivanje.

Katolička crkva ne samo da nije spriječila zlostavljanje, već je nije prijavila i povremeno svjesno dovodila decu u kontakt sa predatorima, navodi se.

"Katolička crkva je, nakon kruga porodice i prijatelja, okruženje koje ima najveću zastupljenost seksualnog nasilja."

BBC-jev Hugh Schofield kaže da će se otkrića vrlo teško apsorbovati i da će se ljudi uznemiriti, bar u Francuskoj.

Smatra se da je većina slučajeva obuhvaćenih istragom prestara za krivično gonjenje prema francuskim zakonima.

Ali gospodin Sauve je pozvao Crkvu da plati odštetu, osuđujući "sistemski karakter" napora da se pripadnici sveštenstva zaštite od tvrdnji o seksualnom zlostavljanju.

Kao odgovor, predsjednik Biskupske konferencije Francuske (CEF), nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort, rekao je: "Moja današnja želja je da tražim oproštaj od svakog od vas".

Ranije ove godine, papa Franjo je promijenio zakone Rimokatoličke crkve tako da izričito inkriminiše seksualno zlostavljanje, što je najveća rekonstrukcija krivičnog zakona za skoro 40 godina.

Тагови: