Марк Мили

Одлази први човјек америчке војске

  • Извор: Агенције
  • 29.09.2023. 19:22

Генерал Марк Мили напустио је данас свој положај шефа Здруженог штаба америчких снага након мандата обиљеженог бројним кризама у иностранству, али и САД.

На његово мјесто доћи ће Чарлс "Си Кју" Браун, актуелни шеф ваздухопловних снага.

Након Колина Пауела деведесетих година, биће други Афроамериканац који ће заузети највише мјесто најмоћније војске на свијету.

Откад је преузео функцију у новембру 2019. године, догађале су се криза за кризом, без престанка, рекао је недавно за АФП.

Оскрнављен споменик српским жртвама у Сарајеву

Оскрнављен споменик српским жртвама у Сарајеву

 Уз бок министра Лојда Остина, Мили је организовао америчку војну помоћ Украјини, наводи Хина.

Његов мандат обиљежио је и амерички дебакл у Кабулу, када су у августу 2021. талибани поново преузели контролу над Авганистаном и његовим главним градом на крају двадесетогодишњег рата који је чак и сам Мили описао као "стратешки неуспјех", пренсои Индекс.

Генерал Мили такође је изразио жаљење што је био присутан уз Доналда Трампа када је бивши предсједник САД растјерао демонстрације покрета "Животи црнаца су важни" испред Бијеле куће.

Ухапшен још један Србин на КиМ

Ухапшен још један Србин на КиМ

Његов насљедник, Си Кју Браун, искусни је пилот са 3.000 сати лета, од којих 130 борбених. Био је заповједник америчких ваздухопловних снага на Блиском истоку и на Пацифику.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.