Tenzije na Tajvanu

Oglasilo se kinesko Ministarstvo spoljnih poslova

  • Извор: АТВ
  • 02.08.2022. 17:26

Iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova oglasili su se odmah nakon što je čelnica američkog Kongresa Nensi Pelosi sletjela je na Tajvan.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da posjeta čelnice američkog Kongresa predstavlja grubo kršenje politike "Jedne Kine", te da Kina neće sjediti "skrštenih ruku".

Ministarstvo navodi da je uložilo protest američkoj strani.

Dodali su u saopštenju da ova posjeta šalje "pogrešne signale separatističkim snagama" koje traže "nezavisnost Tajvana", objavila je kineska televizija CGTN.

Podsjećamo, Čelnica američkog Kongresa Nensi Pelosi sletjela je u Tajvan, i time okončala višednevne spekulacije da li će se ta posjeta desiti.

Peking je upozorio američke političare da "se neće dobro završiti" ako se "igraju vatrom" nad Tajvanom, pošto se pojavio video na kojem se navodno vide tenkovi postrojeni na plažama naspram ostrva.

Peking je ranije upozorio da će Sjedinjene Države "platiti cijenu" ako Pelosi posjeti Tajvan, dok je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao u utorak da oni američki političari koji se "igraju vatrom" po pitanju Tajvana "neće biti dobrog kraja".

Četiri američka vojna broda, uključujući nosač aviona USS Ronald Regan, pozicionirana su u vodama istočno od Tajvana na "rutinsko" raspoređivanje.

Тагови: