Избори у року од 50 дана

Он преузима функцију: Шта ће се дешавати у Ирану након погибије предсједника?

 • 20.05.2024. 08:32

Ирански устав налаже да у случају смрти предсједника, први потпредсједник преузима, уз одобрење врховног вође, овлашћења и функције предсједника.

Први потпредсједник Мухамад Мокхбер преузеће улогу предсједника, након што то одобри ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј.

Званичници су раније рекли да је Мокхбер био на путу према подручју гдје је пао предсједников хеликоптер. Мало ко сматра Мокхбера, банкара и бившег замјеника гувернера покрајине Кузестан, предсједничким материјалом, преносе медији.

Предсједник Ирана Ебрахим Раиси погинуо у паду хеликоптера

Предсједник Ирана Ебрахим Раиси погинуо у паду хеликоптера

Нови би предсједник требао бити изабран у року од 50 дана, дајући врховном вођи и његовој пратњи релативно мало времена да изаберу некога ко ће не само постати предсједник у тако критичном тренутку, већ ће такође бити на снажној позицији да наслиједи самог ајатолаха Алија Хамнеја.

Осим тога, устав налаже тројици лидера грана власти, потпредсједнику, предсједнику парламента и шефу правосуђа, да морају организовати изборе за избор новог предсједника у року од 50 дана након што потпредсједник преузме улогу вршилац дужности предсједника.

Објављен први снимак и фотографије с локације пада хеликоптера у којем се налазио Раиси

Објављен први снимак и фотографије с локације пада хеликоптера у којем се налазио Раиси

Непосредан изазов сваког новог вође био би контролисати не само унутарње неслагање, већ и фракцијске захтјеве унутар земље да се заузме чвршћи став према Западу и приближи Русији и Кини.

Рођен 1. септембра 1955. године Мухамед Мокхбер се, као и Раиси, сматра блиским врховном вођи Алију Хамнеја, који има посљедњу ријеч у свим државним питањима. Мокхбер је постао први потпредсједник 2021. када је Раиси изабран за предсједника.

Мокбер је био дио тима иранских званичника који су посјетили Москву у октобру. Тим је такође укључивао два висока званичника из Иранске револуционарне гарде и званичника из Врховног савјета за националну безбједност.

Како је лоциран Раисијев хеликоптер: Уочила га турска беспилотна летјелица, лет пратило 2,5 милиона људи

Како је лоциран Раисијев хеликоптер: Уочила га турска беспилотна летјелица, лет пратило 2,5 милиона људи

Такође, је претходно био на челу Сетада, инвестиционог фонда повезаног с врховним вођом. Европска унија укључила је 2010. године Мокхбера на попис појединаца и субјеката које је санкционирала због наводне умијешаности у “активности нуклеарних или балистичких пројектила”. Двије године касније макнула га је с пописа.

Године 2013. Министарство финансија САД додало је Сетад и 37 компанија које је надзирало на попис санкционираних субјеката.

Сетад, чије је пуно име Сетад Ејраиyе Фармане Хазрате Емам, или Штаб за извршење наредбе имама, успостављен је наредбом оснивача Исламске Републике, претходника Хамнеја, ајатолаха Хомеинија. Наредио је помоћницима да продају и управљају некретнинама које су наводно биле напуштене у хаотичним годинама након Исламске револуције 1979. и да већину прихода усмјере у добротворне сврхе, пише Клиx.

Подсјетимо јуче је при паду хеликоптера страдао ирански предсједник Ебрахим Реиси и министар спољних послова Ирана, преноси Клиx.

Предсједник Ирана погинуо у паду хеликоптера: Ко је био Ебрахим Раиси?

Предсједник Ирана погинуо у паду хеликоптера: Ко је био Ебрахим Раиси?

Растућа неслагања унутар Ирана

Несрећа долази у вријеме растућег неслагања унутар Ирана око низа политичких, друштвених и економских криза. Ирански клерикални владари суочени су с међународним притиском због оспораваног нуклеарног програма Техерана и продубљивања војних веза с Русијом током сукоба у Украјини.

Откако је ирански савезник Хамас напао Израел 7. октобра, изазвавши израелски напад на Газу, пожари у које су укључене групе које су на страни Ирана избили су широм Блиског истока.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.