Izrael

Opozicija blizu formiranja koalicije?

  • 30.05.2021. 14:57

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušava danas da spriječi političke neistomišljenike od formiranja "vlade promjena".

Izraelski mediji navode da je lider opozicije Jair Lapid, koji do srijede, 2. juna, treba da sastavi koaliciju nakon četiri glasanja za parlament održana u protekle dvije godine, veoma blizu formiranja saveza sa strankama desnog centra, centra i lijevog centra.

Analitičari navode da šanse Lapida za uspjeh zavise od lidera stranke krajnje desnice Jamina, Naftali Beneta jer je njegova partija dobila šest poslaničkih mjesta što bi mu bilo dovoljno za formiranje koalicije.

Benet bi trebalo da uskoro objavi da li će se pridružiti Lapidu čija je stranka Ješ Atid na izborima osvojila drugo mjesto po broju glasova nakon Netanjahuovog Likuda.

Benet se sastao sa poslanicima iz stranke Jamina radi razgovora o narednim koracima i većina izraelskih medija predviđa da će biti postignut dogovor i da će on na funkciji premijera zamijeniti Netanjahua.

Netanjahuovi politički neistomišljenici navode da je korupcija glavni razlog zbog kojeg je Izraelu potreban novi lider i da bi on novi mandat mogao da iskoristi kao imunitet protiv krivičnog gonjenja.

Ukoliko Lapid ne uspije da formira koaliciju do srijede onda je neminovno održavanje novih, petih po redu, izbora od aprila 2019. gopdine. 

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)