Budimpešta

Orban: Brisel nije šef Mađarskoj

  • Извор: СРНА
  • 02.08.2022. 14:54

Brisel nije šef Mađarskoj i ne diktira evropska pitanja, poručio je mađarski premijer Viktor Orban u objavi na Facebooku.

On je napisao da EU "nije u Briselu, već u Beču, Budimpešti i Varšavi, Berlinu i Madridu".

"Brisel nije naš šef. Mi smo nezavisna, suverena mađarska nacija. Zajedno donosimo odluke. Ukoliko nisu dobre za nas, mi ćemo im to reći; a ako ih možemo spriječiti, neće biti donesena zajednička odluka", naglasio je Orban.

Orban je u posljednjih nekoliko sedmica u naslovima međunarodnih vijesti, zbog iskrenih komentara u kojima kritikuje politiku Zapada.

Premijer Mađarske kritikovao je podršku NATO Kijevu tokom sastanka sa austrijskim premijerom Karlom Nehamerom u četvrtak, 28. jula.

"Procjena Mađarske je da se konceptom u kojem NATO podržava Ukrajinu slanjem oružja i oficira za obuku, a Ukrajinci se bore protiv Rusa, gradi nešto za šta se do sada nije pokazalo da rezultira ukrajinskom pobjedom", izjavio je Orban na konferenciji za novinare.

On je bio suzdržan među evropskim liderima u uključivanju u briselsku kampanju oštrih sankcija Rusiji, posebno potpunog embarga na ruski prirodni gas.

U izjavama u kojima kritikuje NATO, Orban se osvrnuo i na činjenicu da sankcije Moskvi uzrokuju ozbiljne ekonomske probleme EU.

Orban je naglasio da je potrebno pronaći mirno rješenje u Ukrajini, jer će nedostatak toga prouzrokovati ekonomsku recesiju u EU, koju će pratiti politička nestabilnost, podsjeća "Russia Today".