Мађарски премијер

Орбан: ЕУ је потребно ново руководство!

  • Извор: СРНА
  • 17.04.2024. 19:00

ЕУ је потребно ново руководство јер су се актуелни највиши званичници блока показали као потпуно неуспјешни, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан је истакао да намјерава да "дође и преузме Брисел", поновивши своје раније упозорење да ће са својим савезницима да "окупира" кључне институције ЕУ како би унио промјене у блок.

"Сада имамо лидерство у ЕУ са неким великим пројектима које су сами одабрали као што су зелена транзиција, Инструмент за опоравак и отпорност /РРФ/, миграција, рат у Украјини и политика санкција, и сви су пропали", рекао је Орбан у Европском парламенту.

Током расправе са бившим пољским премијером Матеушом Моравјецким и лидером француске партије Национални скуп Фабрисом Леђеријем, Орбан је истакао да актуелно руководство ЕУ мора да иде, истичући да су потребни нови лидери.

Према његовим ријечима, владавина права и систем условљавања који је створило садашње руководство ЕУ "показало се као инструмент политичке уцјене и то по систему - `ако се не понашате како очекујемо, нећете добити новац`".

Орбан је подсјетио да Мађарска није добила "ниједан пени" од РРФ-а јер је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен отворено изразила незадовољство оклијевањем и неспремношћу Будимпеште да прихвати мигранте и противљењем родној политици блока.

"Зелена транзиција ЕУ пропала је јер је ишла против економских и индустријских интереса блока. Прелазак на климатску неутралност не би требало да буде политички мотивисан, иначе ће уништити конкурентност европске привреде. Таква је ситуација данас", истакао је Орбан.

Говорећи о рату у Украјини, оцијенио је да је дошло вријеме да Брисел дефинише шта треба да уради о питању рата како би се пронашло рјешење за кризу и спријечиле сличне ситуације у будућности.

"Чак и гестови добре воље могу да проузрокују потешкоће за европску економију, као што су недавни протести фармера у Пољској, Француској, Њемачкој и другим државама, дјелимично узроковани преференцијама које је ЕУ дала украјинским добављачима хране", упозорио је Орбан.

Према његовим ријечима, питање помоћи Кијеву треба што је више могуће одвојити од питања придруживања Украјине ЕУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.