Мировни споразум са Русијом једини је излаз

Орбан поручио: Украјина боље да пристане на мир или ће изгубити још више територије

  • 13.02.2024. 20:25

Мировни споразум са Русијом једини је излаз за Украјину ако жели да се очува и задржи било какве територије, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Према његовим ријечима, Москва ће одлучивати о будућности украјинског сукоба само са Вашингтоном, јер је ЕУ преслаба по овом питању, преноси пољски "Креси".

"Свиђало се то нама или не, свиђало се то Украјинцима или не, Украјина је тамо гдје је на мапи свијета. Најбоља перспектива би била стварање тампон зоне између Русије и Запада, наравно, уз безбједносне гаранције", рекао је Орбан. 

У супротном, према ријечима мађарског премијера, Украјина ризикује да изгуби своју територију.

Он упозорава да Русија никада неће пристати да им на границама буде чланица ЕУ и НАТО-а као што је Украјина, и указује да је на самиту Алијансе у Букурешту 2008. пропуштена прилика да се прикључи и Украјина.

"Русија је и даље слаба да блокира ширење НАТО-а, али ни савезници нису успјели да постигну консензус по овом питању", рекао је Орбан и додао да је направљена грешка када је створен утисак да о овом питању не може да се преговара ван Алијансе.

Истовремено, Виктор Орбан је позвао Украјину да пристане на примирје јер ће у супротном изгубити још више своје територије.

Он је такође признао да ЕУ није у стању да Кијеву обезбиједи довољно оружја.

"Русија не сматра Кијев равноправним учесником у преговорима и водиће мировне преговоре искључиво са САД", истиче Орбан и додаје да Москва не схвата озбиљно ни ЕУ јер Унија да није довољно јака да би је тако третирала.

Орбан вјерује да би Путин могао да пристане да задржи суверену Украјину са престоницом у Кијеву, уз задржавање скоро 20 одсто земље под руском контролом, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.