Ukrajina

Osoblje iz Černobilja napustilo kompleks

  • Извор: СРНА
  • 21.03.2022. 22:33

Svi preostali članovi iz smjene sa tehničkim osobljem koji su bili na dužnosti u objektima za radioaktivni otpad u Černobilju od kada su ruske snage zauzele kompleks prošlog mjeseca su oslobođeni dužnosti, saopštila je večeras kontrolna agencija UN.

Duže od tri sedmice objektima koji se nalaze uz ugašenu atomsku centralu, u kojoj se 1986. godinu dogodila najveća nuklearna katastrofa u istoriji, upravljala je jedna smjena osoblja koja se zadesila na dužnosti kada su ruske snage preuzele kontrolu 24. febuara.

Oni nisu mogli da odu sve do juče.

Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ sedmicama je izvještavala da je ovakva situacija rizična u smislu bezbjednosti i pozivala da se izvrši zamjena osoblja.

"Ukrajinska regulatorna služba saopštila je da je otprilike polovina odlazeće smjene tehničkog osoblja napustila juče lokaciju nesreće iz 1986. godine, a ostali su otišli danas, uz izuzetak 13 pripadnika osoblja koji su odbili da budu zamijenjeni", saopštila je IAEA.

Ukrajinski regulator navodi da je većina ukrajinskih čuvara koja se zadesila u kompleksu ostala na toj lokaciji, navodi IAEA.

Agencija je objavila poršle sedmice da se u kompleksu nalazi ukupno 211 pripadnika tehničkog osoblja i čuvara.

Тагови: