Ozbiljan incident

Oštra reakcija Norveške poslije pada švedske rakete

  • Извор: Sputnjik
  • 26.04.2023. 10:05

Norveška je oštro reagovala zbog toga što je Švedska nije odmah obavijestila o svojoj istraživačkoj raketi koja se srušila u planinama na krajnjem norveškom sjeveru.

Istraživačka raketa, koju je u ponedjeljak ujutro lansirala Švedska svemirska korporacija, pokvarila se i pala na teritoriju susjedne Norveške.

Raketa, lansirana iz svemirskog centra u Kiruni, pala je na obronak planine u opštini Malselv na krajnjem sjeveru Norveške, oko 10 kilometara od najbližeg naseljenog područja.

U tom incidentu nije bilo povrijeđenih i nije prijavljena materijalna šteta.

- Pad ovakve rakete je veoma ozbiljan incident koji može da izazove veliku štetu. Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obavijeste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima - navodi se u saopštenju norveškog ministarstva.

Ministarstvo je takođe ukazalo da potraga za dijelovima rakete nije trebalo da počne bez norveškog odobrenja koje nije dato, prenose agencije.

Norveška uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je za incident saznala iz saopštenja za medije Švedske svemirske korporacije, objavljenog u ponedjeljak.

Raketa je izvodila eksperimente u nultoj gravitaciji na visini od 250 kilometara.

- Raketa je imala nešto dužu i zapadniju putanju nego što je izračunato i sletjela je nakon završenog leta 15 kilometara unutar teritorije Norveške. Potraga za dijelovima je u toku - navedeno je u saopštenju Švedske svemirske korporacije u ponedeljak.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок