"Nehumana praksa"

Osuđeni na smrt u Japanu tužili državu: Obavijeste ih o pogubljenju samo par sati prije izvršenja kazne

  • Извор: Телеграф
  • 05.11.2021. 09:59

Dvojica osuđenika na smrt u Japanu tužili su vladu, tvrdeći da je “nehumana” praksa o obavještavanju zatvorenika samo nekoliko sati prije njihovog pogubljena, prenijeli su lokalni mediji.

Zatvorenici zahtjevaju promjene, prenosi britanski list “Gardijan”.

Smrtna kazna u Japanu se već duži period sprovodi vješanjem, a praksu obavještavanja zatvorenika samo nekoliko sati prije izvršenja kazne već dugo osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava.

Dva zatvorenika osuđena na smrt podnijela su juče tužbu okružnom sudu u Osaki, navodeći da je ta praksa nezakonita jer ne daje zatvorenicima vremena da podnesu prigovor, zahtijevajući da se praksa promijeni i tražeći odštetu od 22 miliona jena (194.000 dolara), izvijestila je japanska agencija Kjodo.

- Zatvorenici osuđeni na smrt svakog jutra žive u strahu da će im taj dan biti posljednji. To je krajnje nehumano - rekao je njihov advokat.

Naveo je i da ne postoji zakon koji nalaže da zatvorenici budu obaviješteni o izvršenju samo na dan izvršenja i da je ta praksa protivna krivičnom zakonu, prenio je Kjodo.

Smrtna kazna se u ovoj zemlji najčešće sprovodi zbog ubistva.

Prošle godine u Japanu niko nije pogubljen, što je bila prva godina bez pogubljenja od 2011, i još nijedno nije izvršeno ove godine.

(Telegraf)