Potpredsjednica Evropskog parlamenta

Otac Kailijeve htio pobjeći sa koferom punim novca

  • Извор: Агенције
  • 14.12.2022. 19:47

Belgijski istražitelji otkrili su više od 1,5 miliona evra u gotovini tokom pretresa vezanih za istragu o korupciji Evropskog parlamenta, potvrdio je za "Politico" portparol federalnog tužilaštva.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je "nekoliko stotina hiljada evra" zaplijenjeno na tri lokacije: 600.000 evra u kući osumnjičenog, 150.000 evra u stanu Eve Kaili, potpredsjednice Evropskog parlamenta, i "nekoliko stotina hiljada evra" u koferu u hotelu u Briselu.

Prema belgijskom dnevniku "Le Soir", koji je prvi objavio sumu veću od 1,5 miliona evra, istražitelji su presreli oca Eve Kaili u hotelu "Sofitel" u Briselu kada je uhvaćen sa koferom punim novca, prenosi "Politico".

Belgijsko pravosuđe izvršilo je od petka pretrese u okviru istrage otvorene sredinom jula o navodnoj kriminalnoj organizaciji, infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za miješanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni u okviru široke istrage za navodna djela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca.

U okviru korupcijskog skandala, koji potresa Evropski parlament, belgijska policija je tokom istrage pretresla domove i kancelarije poslanika Evropskog parlamenta, asistenata poslanika i nevladinih organizacija i pronašla ogromne količine novca u gotovini, prenio je Reuters.

Sud je optužio grčku poslanicu Evropskog parlamenta Evu Kaili i tri osobe povezane sa njom da su uzeli mito od Katara, domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Zemlja Persijskog zaliva je na taj način htjela da utiče na donošenje političkih odluka u EU.

Eva Kaili, njen partner Frančesko Đorđi, koji je asistent u Evropskom parlamentu, Nikolo Figa Talamanka, predvodnik NVO koja se zalaže za vladavinu prava, i Pjer Antonio Panceri, bivši poslanik, u pritvoru su od petka i čekaju odluku suda.

Evropski parlament je u utorak glasao za smjenu Eve Kaili sa funkcije zamjenice predsjednika i pozvao je da napusti parlament, a dan ranije Grčka je zamrznula njenu imovinu.

Kailijeva je u utorak negirala da je primila novac od Katara, saopštio je ranije jedan od njenih advokata u Grčkoj.

Belgijsko tužilaštvo je više od četiri mjeseca sumnjalo da jedna zemlja Persijskog zaliva pokušava da kupi politički uticaj u Briselu.

Ime te zemlje nije zvanično saopšteno, ali izvori upućeni u cijeli slučaj napominju da je u pitanju Katar.

"Ako se ispostavi da je tačno da je Katar ili bilo koja druga zemlja pokušala da utiče na poslanike Evropskog parlamenta podmićivanjem, to će biti težak teret za diplomatske odnose, ali i rad sa delegacijom", rekla je ranije Hana Nojman, njemačka evroposlanica koja predsjedava Delegacijom parlamenta za odnose s Arapskim poluostrvom (DARP).

Njemački mediji prenose da će nanesenu štetu ovim skandalom biti gotovo nemoguće ispraviti.

Ovaj skandal će, kako su naglasili, dugo ostati u sjećanju zbog svoga opsega i zbog odjeka u međunarodnim medijima.

(Nova, Tanjug)

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.