Милитанти

Отет хеликоптер, драма у УН

  • Извор: Агенције
  • 10.01.2024. 20:54

Милитанти Ал Шабаба, исламистичке организације блиске Ал Каиди, отели су хеликоптер Уједињених нација са два држављанина Сомалије и неколико странаца.

То је данас изјавио сомалски војни званичник.

Летјелица се покварила убрзо након полијетања из града Беледвејн у централној Сомалији, због чега је принудно слетјела у близини села Хиндхере, на граници са регионом Галгудуд, након чега су екстремисти заузели хеликоптер, потврдио је мајор Хасан Али за Ројтерс.

"У хеликоптеру су била двојица Сомалијаца и неколико странаца, као и санитетски материјал. Хеликоптером је требало да буду превезени рањени војници из региона Галгудуд“, изјавио је сомалски мајор Хасан Али. 

Радник УН који је желио да остане анониман рекао је да је летјелица припадала мисији Уједињених нација за помоћ Сомалији (УНСОМ), као и да је у посади било пет странаца.

Два извора из УН упозната са овим догађајем потврдила су за британску агенцију да је хеликоптер превозио укупно девет путника, али за сада није било могуће провјерити тачност ових навода из независних извора. 

Организација Ал Шабаб, повезана са Ал Каидом, предводи побуну против сомалске владе од 2006. године у покушају да наметне државно уређење засновано на строгом тумачењу исламских шеријатских закона.

Ал Шабаб контролише дијелове земље у јужној и централној Сомалији и напада и цивиле и сомалску војску на том подручју.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)