Objavljen dokument

Otkriveno zašto je obavljen pretres Trampove vile

  • Извор: РТС
  • 26.08.2022. 22:51

Sekretarijat za pravosuđe objavio je redigovanu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI pretresao i zaplijenio poverljiva dokumenta iz kuće bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

U dokumentu su otkriveni detalji o papirima koje je Tramp držao u svojoj kući do januara ove godine, od predsjednikovih rukom pisanih bilježaka do informacija o nacionalnim obavještajnim izvorima.

Od 38 stranica dokumenta, 21 je u većoj mjeri zatamnjena, dok je 13 u potpunosti redigovano.

Prema sudskom dokumentu, povjerljivi dokumenti koje je Tramp držao u kući u Mar-a-lagu vjerovatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni američke nacionalne bezbjednosti.

U zaključku dokumenta piše da postoji opravdan razlog za vjerovanje da se u Trampovim prostorijama mogu pronaći dokazi o krijumčarenju, plodovi zločina koji bi mogli imati dokaznu vrijednost ili drugi predmeti u nezakonitom posjedu koji krše tri savezna zakona.

Objavljeno je i pismo Trampovog advokata koji se žalio na istragu Sekretarijata za pravosuđe, navodeći da je Tramp imao ovlašćenja da skine oznaku tajnosti sa dokumenta.

Pretres Trampove kuće 8. avgusta obavljen je u okviru federalne istrage o tome da li je bivši predsjednik SAD po odlasku sa položaja ilegalno odnio dokumenta koja po zakonu pripadaju Nacionalnom arhivu. Među njima su neka dokumenta sa oznakom "strogo povjerljivo".

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм