Рај за раднике

Ова земља даје навише дана годишњег одмора

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 05.01.2024. 16:58

Постизање идеалне животне равнотеже није једноставно, поготово када узмемо у обзир начин и трошкове живота у великим градовима.

Ако се питате које нације успијевају најбоље ускладити посао и слободно вријеме, у наставку погледајте резултате новог истраживања.

Параметри који се узимају у обзир приликом рангирања земаља укључују просјечан број радних сати седмично, дужину годишњег одмора, постотак становника који имају неометан ноћни сан, очекивани животни вијек и осјећај среће испитаника у свакој земљи обухваћеној овим истраживањем.

Према свим тим критеријима, Луксембург је у врху, између осталог, захваљујући систему у којем послодавци запосленике награђују с више годишњег одмора што су старији. Тако радници старији од 55 година у овој земљи у просјеку имају 36 дана плаћеног годишњег одмора.


Елмедину, султану из БиХ, трудне обје жене

Елмедину, султану из БиХ, трудне обје жене

Аустрија и Данска, које су на другом и трећем мјесту, радницима дају минимално 25 дана плаћеног годишњег одмора, а погледајте цијелу листу топ 10 земаља чији становници очито највише уживају у животу:

1. Луксембург,

2. Аустрија,

3. Данска,

4. Норвешка,

5. Финска,

6. Шведска,

7. Француска,

8. Бјелорусија,

9. Холандија,

10. Швајцарска.

Уједињено Краљевство је на 17. мјесту захваљујући разумној просјечној радној седмици од 36 сати седмично, релативно високом очекиваном животном вијеку од 81,2 године, а више од половице испитаника такође је изјавило да у просјеку спавају 7,5 сати ноћу, што је добар резултат.

Занимљиво је да су Сједињене Америчке Државе на 87. мјесту између осталог и зато што радницима уопће нису загарантовани плаћени годишњи одмор, а дио становништва незадовољан је квалитетом сна током ноћи.


Кадиров има приједлог за Америку

Кадиров има приједлог за Америку

Са друге стране, Кина, Мексико и Малезија изузетно су лоше рангиране јер у све три земље просјечна радна седмица траје 46 сати.

Будући да је радно вријеме знатно дуже, очекивали бисте да ће запосленици добити више слободног времена. Но, то уопште није тако јер у Кини добијете 5 дана годишњег одмора, у Мексику 6, а у Малезији 8, пише "Јутарњи".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина